Gezond in beweging met FitStap!

5x mooie wandelroutes op het strand en door de duinen

Het strand is in de zomer heerlijk om op te liggen, maar je kunt er ook mooi op wandelen en aan je conditie werken. Daarom een overzicht van 5 mooie strandwandelroutes. Na afloop kun je een frisse duik in de zee nemen.


Tip 1: Strandroute NP Hollandse Duinen Wassenaar (3,8 km)

Nationaal Park Hollandse Duinen is een duingebied bij Wassenaar. Vanaf Bezoekerscentrum De Tapuit wandel je via de Strandroute rechtstreeks naar het strand. Terwijl het geruis van de zee langzaam dichterbij komt, wandel je langs bomen en struiken, zoals kamperfoelie. Ook kom je langs een gebied waarin Galloways (zwarte runderen) grazen.

Meer info over deze route

Tip 2: Wandelroute Rondje Kuikduin (13 km)

Rondje Kijkduin is een route door het groen, net buiten Den Haag. Via het statige Landgoed Ockenburg, waar je langs groene gazons en waterpartijen wandelt, loop je richting de duinen om uiteindelijk het strand te bereiken. Luister naar de branding en hoor de schelpen onder je schoenen kraken. Startpunt van de route is bushalte Kijkduin strand aan het Deltaplein.

Meer info over deze route

Tip 3: Wandelroute Langeveld, Noordwijk (3,5 km)

Wandel door open duinen en over het strand op de Wandelroute Langeveld. Geniet bij de verschillende uitzichtpunten van de mooie vergezichten over de duinen. Wie weet zie je wel een mooie roofvogel boven je hoofd cirkelen, die op zoek is naar een muisje in het open duingebied. De route start van de parkeerplaats aan de Langevelderslag in Noordwijk.

Meer info over deze route

Tip 4: Wandelroute Heerenduinen, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, IJmuiden (4,5 km)

Geniet van uitzichten op hoge duintoppen en van de schaduw in bos met eeuwenoude eiken. Deze route gaat dwars door een afwisselend duingebied. In de zomer groeien er veel wilde bloemen langs de route. Bovendien heb je kans om oog in oog te staan met één van de vele dieren die hier leven, zoals een ree of vos. De route start vanaf de Heerenduinweg in IJmuiden. De zee is op een steenworp afstand, dus je kunt tijdens of na je wandeling zo een frisse duik nemen.

Meer info over deze route

Tip 5: Wandelen langs het Zeeuws-Vlaamse strand, Breskens (11 km)

‘Hier aan de Zeeuwse kust, de Zeeuwse kust’, zong Bløf. Dat het aan die Zeeuwse kust prima toeven is, kun je ontdekken op deze wandelroute. Je wandelt niet alleen over het strand, je loopt ook achter de dijk langs een oude kreek. De route start aan de Walendijk in Breskens. Je loopt vervolgens direct het strand op.

Meer info over deze route

Bekijk alle artikelen