Gezond in beweging met FitStap!

5x wandelen door prachtige herfstbossen

De herfst is een prachtig seizoen om in te wandelen. De natuur maakt zich op voor de winter en trakteert je hierbij op bladeren in allerlei tinten rood en geel, op kastanjes en op paddenstoelen. Op deze 5 wandelroutes tussen de 5 en 10 kilometer kun je dit jaargetijde perfect beleven en tegelijkertijd aan je conditie werken.

Tip 1: Dwars door de Kaapse Bossen, Utrecht

De Kaapse Bossen vormen een uitgestrekt wandelgebied bij Doorn in Utrecht. Vanaf een 25 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over de gekleurde boomtoppen van de Utrechtse Heuvelrug. Maar ook op de grond is er heel veel te zien: paddenstoelen in alle kleuren en vormen en kastanjes. Vanaf de parkeerplaats Groene Entree aan de Maarsbergseweg 1 in Doorn start de Wandelroute Kaapse bossen. Deze route van 5 kilometer toont je alles wat de herfst zo’n bijzonder seizoen maakt. Via deze site van Natuurmonumenten vind je meer informatie over deze route, onder andere de routebeschrijving.

Tip 2: Over de Sint-Pietersberg, Limburg

Heb je al wat wandelkilometers in de benen en wil je aan je conditie werken? Dan is de Wandelroute Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg iets voor jou. Deze ‘berg’ werd tot enkele jaren geleden gebruikt om mergel uit te winnen, maar is tegenwoordig een natuurgebied. Een bewoner van de omgeving is de oehoe, de grootste uil van Europa. De Wandelroute Sint-Pietersberg is bijna 11 kilometer lang. Af en toe moet je flink klimmen, maar op de top heb je een prachtig uitzicht over het Limburgse herfstlandschap. Je kunt de route downloaden op deze pagina van Natuurmonumenten.

Tip 3: Duizenden paddenstoelen, Zeeland

Bij Zeeland denk je aan zee, strand en dijken. Maar deze provincie heeft ook bos. Boswachterij Westerschouwen is het grootste bos van Zeeland. In dit gevarieerde bos komen in het najaar duizenden paddenstoelen uit de grond. Hoeveel tel jij er tijdens je wandeling? In het gebied ligt onder meer het Boswachterspad Bos van 6,5 kilometer. Deze route start bij de Excursieschuur aan de Kraaijensteinweg 140 in Westenschouwen. Je herkent de route aan gele markeringen.

Tip 4: Ruik de herfst, Drenthe

In het Drents-Friese Wold kun je bijna eindeloos struinen door een herfstlandschap. Geniet van de oranje en felrode eiken met daaronder een deken van beukennootjes. Zet al je zintuigen open, want je ruikt er de herfst. In het Drents-Friese Wold liggen heel veel wandelpaden. Je kunt zelf een route uitstippelen, maar er zijn ook diverse wandelroutes. Zoals de Wandelroute Hoekenbrink van iets meer dan 4 kilometer. De route start vanaf de parkeerplaats aan de Bosweg in Diever en is met rode paaltjes gemarkeerd.

Tip 5: Wandelen langs dansende bomen, Gelderland

In het Speulderbos op de Noord-Veluwe staan ‘dansende bomen’, in bochten gegroeide eiken en beuken. Zeker in de herfst, als de bladeren verschillende herfstkleuren hebben, is dit een bijzonder gezicht. In het Speulderbos wandel je over stille bospaden. Vooral als de zon schijnt, doet het bos sprookjesachtig aan. Misschien zie je wel elfenbankjes of een heksenkring. In het gebied kun je prachtig wandelen. Vanaf de parkeerplaats aan de Garderenseweg in Garderen begint Wandelroute De Duintjes. Deze bijna zes kilometer lange route herken je aan rode paaltjes. Klik hier voor meer info over de route.

Bekijk alle artikelen