Gezond in beweging met FitStap!

5x wandelen over pimpelpaarse heidevelden

De hei staat momenteel volop in bloei! Op deze routes kun je over prachtige paarse heidevelden wandelen. Zo wordt je wandeltraining nog mooier dan normaal. Maar wacht niet te lang, want over een paar weken is de hei uitgebloeid.

Tip 1: Wandelroute Heideakkerroute, Noord-Brabant (4 km.)

De Strabrechtse Heide is het grootste heidegebied van Brabant. Je vindt in dit natuurgebied talloze wandelroutes die je over zandpaden en (in augustus) door paarse heidevelden brengen. Een voorbeeld is de 4 kilometer lange Wandelroute Heideakkerroute. Je herkent de route aan de witte markeringen. Startpunt is de parkeerplaats aan de Heezerweg in Mierlo. Grote kans dat je tijdens je wandeling een kudde schapen tegenkomt. De schapen zorgen ervoor dat de heidevelden mooi paars blijven door de grassen tussen de heidestruiken uit te eten.

Tip 2: Wandelroute Nationaal Park Dwingelderveld, Drenthe (4,5 km.)

Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe wordt ook wel ‘de grote, stille heide’ genoemd. Als er gaat wandelen ontdek je vanzelf waarom. Je wandelt er over uitgestrekte, rustige heidevelden. Zo weinig mensen als je er ziet, zo veel dieren kun je er tegenkomen. Van insecten tot vogels. Ook in dit heidegebied graast een kudde schapen. De route start bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld (Benderse 22 in Ruinen). Je kunt de wandelroute op deze pagina van Natuurmonumenten downloaden.

Tip 3: Wandelroute Duinheidewandeling, Noord-Holland (11 km.)

Zin om aan je conditie te werken in de paarse duinen bij Schoorl? Dan is deze Duinheidewandeling een aanrader. Met 11 kilometer en een aantal beklimmingen is dit een pittige route. Op de top van de heuvels kun je genieten van prachtige uitzichten. Vertrekpunt van de wandelroute (paars gemarkeerd) is Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Hier vind je meer info over de route.

Tip 4: Wandelroute Loenermark, Gelderland (6 km.)

Bij heide en de provincie Gelderland denk je al snel aan de Posbank bij Arnhem. Iets verder naar het noorden, bij Loenen, ligt een ander mooi heidegebied. Op de Posbank is het, zeker als de heide in bloei staat, erg druk. De Loenermark is een stuk rustiger. Bij parkeerplaats Het Dichte Gat starten meerdere routes, zoals een blauwe route van ongeveer 6 kilometer. Behalve over de paarse heidevelden, wandel je ook door oude bossen en stuifduinen. Klik op deze link voor meer informatie over de route.

Tip 5: Wandelroute Groote Heide, Limburg (5 km.)

Natuurgebied Groote Heide ligt bij Venlo. Vroeger was het gebied een militair vliegveld. Waar ooit vliegtuigen landden, landen nu libellen en vlinders op de vele planten in het gebied. In het gebied liggen diverse wandelpaden en uitgezette wandelroutes. Vanaf Infocentrum Groote Heide (Hinsbeckerweg 55, Venlo) start onder meer een rood gemarkeerde wandelroute van 5 kilometer. Deze gaat dwars over de Groote Heide. Met een beetje geluk zie je misschien wel een zandhagedis. Lees hier meer over de Groote Heide.

Bekijk alle artikelen