Gezond in beweging met FitStap!

Cognitieve fitness: bewegen met je lichaam én je brein

Bewegen is goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Door tijdens het bewegen je hersenen aan het werk te zetten, kun je jouw brein optimaal trainen. Cognitieve fitness heet deze combinatie van lichamelijke en geestelijke inspanning. Hoe kun je tijdens je wandeling aan cognitieve fitness doen?

Bewegen en je brein

Bewegen heeft een positieve invloed op je hersenen. Er worden tijdens het bewegen nieuwe hersencellen aangemaakt en het aantal verbindingen tussen hersencellen groeit. Regelmatig bewegen verkleint de kans op problemen met je concentratie en geheugen. Tijdens cognitieve fitness worden je geheugen, concentratievermogen en coördinatie extra aan het werk gezet. Je voert de oefeningen namelijk tijdens het bewegen uit.

Wandelen en Cognitieve fitness

Wandelen en cognitieve fitness is een hele goede combinatie. Terwijl je buiten in beweging bent, kun je verschillende oefeningen doen: bijvoorbeeld rekensommen maken of op je omgeving concentreren.

Oefening:

Neem tijdens je wandeling een kwartier lang je omgeving zo goed mogelijk in je op en onthoud bepaalde elementen: langs hoeveel bomen ben je gelopen, hoeveel dieren heb je gezien, hoeveel verkeersborden ben je gepasseerd? Sla deze informatie in je hoofd op en probeer na een kwartier of half uur deze informatie weer voor jezelf op te noemen. Wat heb je onthouden? Op deze manier heb je én bewogen én je geheugen getraind.

Oefening:

Kies tijdens het wandelen een letter en verzin zoveel mogelijk plaatsnamen, plantennamen etc. met die letter. Of begin steeds met de laatste letter van de naam die je daarvoor koos. Blijf tijdens het bedenken van de namen gewoon doorwandelen.

Oefenen in een groep

Cognitieve fitness kun je individueel doen, maar in een groep is dit makkelijker én leuker. Door de oefeningen in een groep uit te voeren, moet je op elkaar reageren. Dit is een grotere uitdaging voor je concentratie en reactievermogen. Bovendien beleef je in een groep meer plezier aan de oefeningen. Cognitieve fitness is voor iedereen geschikt en plezier tijdens het bewegen staat in de oefeningen centraal.

FitStap

Cognitieve fitness is één van de onderdelen binnen het programma FitStap. Tijdens de wekelijkse groepstraining doe je onder begeleiding van je FitStap-coach samen met je groepsgenoten oefeningen om je brein te trainen. Ook tijdens de individuele trainingen is er aandacht voor cognitieve fitness, zowel tijdens het wandelen als in je dagelijks leven.

Bekijk alle artikelen