Gezond in beweging met FitStap!

De 5 voordelen van trainen in een groep

Wandelen kan prima alleen, maar uit trainen in een groep kun je veel voordelen halen? Welke? FitStap zet ze voor je op een rij.

1. Een goede stok achter de deur

Geen zin om te trainen? Bijvoorbeeld omdat het slecht weer is of omdat je liever thuis op de bank blijft zitten? Als je op een vast moment met een groep traint, zeg je een training minder snel af dan wanneer je individueel traint. Je wordt immers op de training verwacht. Bovendien wil je de week daarop niet horen dat je de enige was die de training heeft overgeslagen.

2. Je kunt elkaar motiveren

Misschien herken je het wel: je bent aan het trainen en zou het liefst willen stoppen. Als je alleen zou trainen, is de verleiding groot om dit ook daadwerkelijk te doen. In een groep zie je dat jouw groepsgenoten doorgaan en wil je natuurlijk niet achterblijven. Heb je het zwaar tijdens een training, bedenk je dan dat je groepsgenoten het net zo zwaar hebben als jij.

3. Je kunt ervaringen uitwisselen met je groepsgenoten

Hoe passen je groepsgenoten hun trainingen in hun dagelijks leven in? Hoe zorgen anderen ervoor dat ze gezonder eten? Binnen een groep kun je rond al dit soort zaken ervaringen uitwisselen. Op die manier kun je elkaar inspireren en van elkaar leren. Dat je niet allemaal hetzelfde doel hebt, is geen enkel probleem. Sommige groepsgenoten trainen bijvoorbeeld om fitter te worden, anderen juist voor de sociale contacten. Deze laatste groep zorgt vaak voor een plezierige sfeer in de groep, waardoor ook de rest van de groep gemotiveerder raakt.

4. Het is gezellig

Al wandelend kun je makkelijk een gesprek met je groepsgenoten voeren. Zeker als je verlegen bent, is wandelen een goede manier om contacten te leggen. Je hoeft elkaar niet constant aan te kijken en je hebt altijd voldoende gespreksstof. Weet je even niet meer wat je moet zeggen? Wijs je gesprekspartner op de sneeuwklokjes die uit de grond komen of op die roofvogel die in de lucht cirkelt. Uiteindelijk houd je misschien wel een vast wandelmaatje of zelfs een goede vriend of vriendin over aan het trainen in een groep.

5. Geen training is hetzelfde

Trainen in een groep, zeker als je dit onder begeleiding van een coach doet, is heel afwisselend. Je wandelt in gebieden die je misschien nog niet kent, je doet andere oefeningen en je kunt onderweg nog eens van gesprekspartner wisselen. Door deze afwisseling blijf je gemotiveerd om te gaan trainen.

Voor alle niveaus

Maar hoe zit het dan met niveauverschillen in de groep? Kan ik de rest van de groep wel bijhouden? Straks moet de groep steeds op mij wachten. Deze gedachten zorgen ervoor dat je misschien liever niet in een groep traint. Binnen FitStap is de wekelijkse groepstraining voor iedereen geschikt, ook als je nog geen conditie hebt en helemaal bij nul begint. Je kunt tijdens de trainingen helemaal op je eigen tempo trainen en de coach houdt rekening met iedereen binnen de groep.

Bekijk alle artikelen