Gezond in beweging met FitStap!

Klachten van de eikenprocessierups? Dit kun je doen!

Ze zijn momenteel volop in het nieuws: eikenprocessierupsen. Niet voor niets, want de grijze harige rupsen veroorzaken veel klachten, onder meer bij wandelaars. Hoe kun je tijdens je wandeling de kans op contact met de rupsen zo klein mogelijk houden? En wat kun je het beste doen bij klachten? FitStap geeft je tips.

Jeukende bultjes

De voornaamste klachten die ontstaan nadat je met de eikenprocessierups in contact bent gekomen, zijn jeuk en rode bultjes. Boosdoeners zijn de brandharen van de jeukrupsen. De haren worden verspreid door de wind, dus je kunt al klachten krijgen als je onder een boom met daarin de rupsen loopt. Komen je ogen in contact met de haren, dan kun je rode, pijnlijke en gezwollen ogen krijgen. Na inademing van de haren kun je last krijgen van irritatie van keel en luchtwegen. Hoe hardnekkig de klachten zijn die je krijgt, is per persoon verschillend. In zeldzame gevallen kunnen er ernstige klachten optreden, zoals braken en koorts. Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met een arts.

Wat moet je doen bij klachten?

Spoel de huid die in contact is gekomen met de haren grondig af. Krabben en wrijven verergert de jeuk, dus probeer dat niet te doen (ook al is dat moeilijk). De haren van de eikenprocessierups blijven makkelijk kleven. Je kunt de haren van de rups met plakband van je huid proberen te trekken. Je kleding kun je het beste wassen op 60 graden. Hierdoor verdwijnen de brandharen uit je kleding. Door de rode, jeukende bulten met mentholcrème of -poeder in te smeren, kun je de jeuk verzachten. De klachten zijn meestal na een week of twee verdwenen.

Tips om uit de buurt van de jeukrupsen te blijven

Eikenprocessierupsen leven voornamelijk in eikenbomen, vandaar de naam van de rups. Hier hebben ze aan de stam van de bomen grote nesten. Deze nesten zien er uit als een soort spinnenwebben. In deze nesten zitten veel brandharen en die veroorzaken dus de vervelende klachten.

Tip 1: Vermijd contact met de rupsen

In sommige gevallen is dit lastig, bijvoorbeeld als de rupsen in de buurt van je tuin zitten. Tijdens je wandeling kun je proberen routes over wegen en paden langs eikenbomen zoveel mogelijk te vermijden. Vaak worden er bij bomen waarin eikenprocessierupsen leven waarschuwingslinten geplaatst. Blijf sowieso uit de buurt van de nesten van de rups, ook al zijn deze leeg (in lege nesten zitten nog veel brandharen).

Tip 2: Zorg voor bedekking

Als je gaat wandelen in een gebied waar eikenprocessierupsen leven, zorg dan dat je je armen, benen en hals goed bedekt. Neem een jas of trui mee, die je kunt aantrekken zodra je in een gebied met de rupsen komt. Draag een zonnebril, zodat de brandharen minder makkelijk in je ogen kunnen waaien.

Tip 3: Pas ook op voor je hond

De rupsen geven niet alleen klachten bij de mens, ook honden kunnen last krijgen van de brandharen. Pas dus ook op als je met je hond op pad gaat.

Wil je meer weten over de eikenprocessierups?

Het ministerie van LNV heeft onlangs het Kennisplatform Eikenprocessierups opgericht. Op de site van het platform, www.processierups.nu, vind je ruim 100 vragen en antwoorden over de eikenprocessierups.

Naar alle artikelen