Gezond in beweging met FitStap!

Luisteren naar je lichaam, hoe doe je dat?

Als je aan het trainen bent, hoor je vaak dat je moet ‘luisteren naar je lichaam’. Klinkt best logisch, maar hoe doe je dat eigenlijk? FitStap geeft je tips om zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren.

Waarom is luisteren naar je lichaam zo moeilijk, maar ook belangrijk?

Je voelt je moe, hebt een zwaar gevoel in je benen of je voelt tijdens het wandelen een zeurende pijn in je enkel opkomen. Dit zijn signalen dat je het beter rustig aan kunt doen. Toch zijn we geneigd om niet naar deze signalen te luisteren. Je had immers een training gepland. Trainen met vermoeidheid of pijn is echter niet verstandig. Je bent niet voor niets moe en voelt niet voor niets pijn. Ga je toch trainen of loop je gewoon door, dan heb je kans dat je alleen maar vermoeider wordt of dat je zelfs een blessure oploopt. Luister daarom naar je lichaam en pas je training hier op aan.

Tip 1: Sta stil bij je gevoel

Neem regelmatig de tijd om naar je lichaam te luisteren, zowel voor als na een training. Probeer je te ontspannen en ga vervolgens je hele lichaam af: van top tot teen. Hoe voelen je voeten? Je benen? etc. Op die manier leer je stil te staan bij wat je voelt en kun je signalen sneller herkennen.

Tip 2: Gebruik je verstand

Bedenk je dat trainen als je niet fit bent een averechts effect heeft. Met de training breek je meer af dan dat je opbouwt. Bovendien heb je kans dat je door overbelasting een langere periode niet kunt trainen, als je pech hebt zelfs maanden. Daar weegt die ene gemiste training niet tegen op.

Tip 3: Pas je training zo nodig aan

Ben je wat vermoeid, maar nog wel in staat om te trainen? Pas je training dan aan. Loop wat korter dan gepland en loop in een rustiger tempo. Schrap bijvoorbeeld de tempowisselingen die je zou doen. Heb je last van pijn tijdens het wandelen, bijvoorbeeld in je knie of enkel? Kies dan voor een andere vorm van lichaamsbeweging waarbij je geen pijnklachten hebt.

Tip 4: Luister ook tijdens de training naar je lichaam

Terwijl je een kwartier aan het lopen bent, voel je langzaam een zeurende pijn onder je voet opkomen. Je probeert het te negeren, want je wilde toch zeker een uur gaan lopen. En zo erg is de pijn niet. Misschien gaat het straks wel weer weg. Voel je ergens pijn tijdens het lopen, dan is dat een teken dat er iets niet helemaal in orde is. Misschien heb je de afgelopen weken toch iets te veel getraind of misschien loop je op schoenen die niet helemaal geschikt zijn voor jouw voeten. Door nu op tijd te stoppen, kun je een blessure voorkomen. Loop heel rustig terug naar het startpunt van je wandeling. Ga pas weer lopen als je geen pijn meer voelt en doe het de eerste paar trainingen rustig aan.

Heb je langere tijd last van vermoeidheid of pijnklachten? Raadpleeg dan een deskundige, zoals de huisarts of een fysiotherapeut.

Bekijk alle artikelen