Gezond in beweging met FitStap!

Met deze 7 tips krijg je thuis meer lichaamsbeweging

Om te bewegen hoef je niet per se naar buiten en zelfs niet de deur uit. Ook binnenshuis kun je ervoor zorgen dat je lichaamsbeweging krijgt. Hoe? We geven je praktische tips die je kunt toepassen in je dagelijks leven.


Tip 1: Loop extra de trap op

Heb je een trap in huis? Neem deze dan eens wat vaker of doe hier af en toe een oefening op. Stap een aantal keren de onderste trede op en af (bijvoorbeeld 10 keer opstappen met je rechter been en vervolgens 10 keer opstappen met de linker been) of loop steeds twee treden omhoog en één naar beneden.

Tip 2: Geen thermoskan als je thuis werkt

Zet geen thermoskan met thee of koffie naast je laptop, maar loop voor iedere kop koffie/thee naar de keuken.

Tip 3: Beweeg ieder kwartier even

Zit je veel, bijvoorbeeld omdat je thuis werkt? Kom dan ieder kwartier even in beweging. Sta een paar keer op en ga weer zitten (goed voor je beenspieren), loop een rondje door het huis of doe een kleine klus (was ophangen, vaatwasser uitruimen etc.). Vergeet je dit makkelijk? Zet dan een alarm op je smartphone.

Tip 4: Creatief met huishoudelijke klussen

Ook huishoudelijke klussen, zoals stofzuigen, dweilen en tuinieren, gelden als lichaamsbeweging. Je kunt deze extra ‘zwaar’ maken. Haal je de was uit de wasmachine om het op een wasrek te hangen? Stop dan niet alles tegelijk in een mand, maar haal de kledingstukken één voor één uit de wasmachine om ermee naar het wasrek te lopen. Ruim je na het avondeten de tafel af? Breng dan de borden en het bestek één voor één naar de keuken. Het is misschien niet heel efficiënt, maar je hebt wel extra lichaamsbeweging.

Tip 5: Doe een paar keer per week oefeningen

Je hoeft niet naar een sportschool om je spieren te trainen, want dit kan ook prima thuis. Doe bijvoorbeeld iedere ochtend mee met Nederland in Beweging of volg een work-out via YouTube.

Tip 6: Bewegen tijdens je favoriete tv-programma

Terwijl je tv kijkt, kun je bewegen. Stap bijvoorbeeld op de plaats of maak kniebuigingen. Ga tussendoor af en toe even zitten en begin vervolgens opnieuw.

Tip 7: Lopen terwijl je belt

Moet je iemand bellen? Doe dit dan lopend door je huis.

Naar alle artikelen