Gezond in beweging met FitStap!

Trainen in wisselvallig lenteweer: kledingtips

Tip 1: Draag laagjes

De gouden tip bij wisselvallig lenteweer: draag verschillende lagen kleding over elkaar heen. Zeker in het voorjaar zijn de ochtenden nog fris. Op mooie dagen gaat de temperatuur vervolgens omhoog. Trek je een heel dik kledingstuk aan, dan ga je flink zweten. Met laagjes kun je onderweg iets uittrekken. Draag op je lichaam sportondergoed, zodat zweet wordt afgevoerd. Daarboven kun je een trui of vest van ademend materiaal (bijvoorbeeld fleece) dragen. Als buitenste laag draag je een jack. Krijg je het te warm, dan kun je de tweede laag uittrekken.

Tip 2: Draag een sneldrogende wandelbroek

Niets vervelender dan na een regenbui nog uren in een vochtige (en daardoor schurende) broek te moeten lopen. Vooral spijkerbroeken drogen erg langzaam. Draag daarom een lichte, sneldrogende wandelbroek. Bijkomend voordeel is dat deze broeken meestal van stretchmateriaal zijn gemaakt, zodat ze comfortabel zitten. In sport- en outdoorspeciaalzaken zijn deze broeken in verschillende prijsklassen te koop.

Tip 3: Neem een poncho of regenjack mee

In de lente kan het gebeuren dat je wordt getrakteerd op een frisse lentebui. Een poncho of regenjack is dan heel handig. Een opvouwbare paraplu kan ook, maar het wandelt niet prettig met een paraplu in je hand. Let er wel op dat een poncho alleen geschikt is voor een korte, felle bui. Je krijgt het hierin al snel te warm. Ga je een langere wandeling in de regen maken, draag dan liever een ademend regenjack.

Tip 4: Neem een zonnebril mee

Als je geluk hebt, breekt tijdens je wandeling op een grijze dag ineens de zon door. Ook in het voorjaar kan de zon al fel zijn. Neem daarom een zonnebril mee ter bescherming van je ogen en om tijdens het lopen goed zicht te hebben.

Tip 5: Atijd handig: een pet

Een pet is ideaal bij wisselende weersomstandigheden. Je hoofd blijft droger in een regenbui, een pet neemt transpiratievocht op als het warm is en de klep werkt goed tegen de nog laagstaande zon in het voorjaar. Een pet is bovendien makkelijk mee te nemen, bijvoorbeeld in je jaszak.

Bekijk alle artikelen