Gezond in beweging met FitStap!

Van FitStap naar Vierdaagse Nijmegen: het kan!

FitStap-coach Joyce Himbrecht loopt met drie deelnemers uit haar FitStap-groep komende week de Vierdaagse Nijmegen. ‘Ik heb ze geprobeerd zo goed mogelijk voor te bereiden, maar ze moeten het natuurlijk wel zelf doen.’ Joyce vertelt hier over hun voorbereiding en verwachtingen.

Hoe kwamen jullie op het idee om de Vierdaagse te gaan lopen?

‘Tijdens één van de groepstrainingen, afgelopen najaar, vertelde één van de deelnemers dat ze ooit nog wel de Vierdaagse Nijmegen zou willen wandelen. Ze had alleen twijfels of dit haalbaar zou zijn. Ik vertelde haar toen dat dit zeker mogelijk is als je bijtijds start met trainen. Daarnaast moet je zorgen voor een goede opbouw van de training, voor een goede techniek en natuurlijk voor wilskracht en doorzettingsvermogen. Naarmate we vorderden met FitStap, ging het idee steeds meer leven in de groep en wilden ook twee andere deelnemers de Vierdaagse gaan lopen.’

Maar toen volgde natuurlijk de loting….

‘Inderdaad, en uiteindelijk mocht één dame direct meedoen (overigens niet degene die als eerste op het idee was gekomen om mee te doen). Bij de herinschrijving werd een andere FitStap-deelnemer ingeloot en uiteindelijk gelukkig ook de ‘bedenker’ van ons Vierdaagse-project’

Van FitStap, een beweegprogramma om fitter te worden, naar de Vierdaagse is best een grote stap. Hoe verliep jullie voorbereiding?

‘Onze voorbereiding bestond uit regelmatig met elkaar wandelen: ook doordeweeks. In het weekend was er tijd voor de langere wandelingen. Nadat we wisten dat we alle vier mochten deelnemen aan de Vierdaagse, zijn we diverse georganiseerde wandeltochten gaan lopen. We zijn toen ook steeds meer kilometers gaan maken. Vanaf de Rode Kruis Bloesemtocht in april zijn we gestructureerd aan de wandel gegaan.’

Wat verwachten jullie van de Vierdaagse?

‘De drie dames zijn best gespannen. Hoe is het weer? Hoe is het om zo vroeg op te staan? Is het echt druk onderweg? Kunnen we wel in ons eigen tempo lopen? Voor mij is het niet zo spannend meer, want ik loop de Vierdaagse al voor de veertiende keer. Ik heb ze geprobeerd zo goed mogelijk voor te bereiden, maar ze moeten het uiteindelijk wel zelf doen.’

Benieuwd hoe het Joyce en haar drie FitStap-deelnemers is vergaan tijdens de Vierdaagse? Weten ze de Via Gladiola alle vier te bereiken? Op de FitStap-site houden we je natuurlijk op de hoogte.

Update dinsdag 16 juli:

Joyce, Sandy, Maaike en Karin zijn de Vierdaagse goed gestart. Met het einde van de eerste etappe in zicht, zijn ze vol goede moed. De drukte, het vroege opstaan: hier viel tot nu toe allemaal mee. Gaan ze vrijdag alle vier over de Via Gladiola? 'Natuurlijk!', klinkt het in koor. We blijven ze volgen!

Bijschrijft foto: v.l.n.r. Karin, Sandy, Joyce en Maaike tijdens de eerste etappe

Update donderdag 18 juli:

De derde etappe wordt ook wel de bergetappe van de Vierdaagse genoemd vanwege de Zevenheuvelenweg. Een zware etappe dus. Geen probleem voor Sandy, Maaike en Karin. En ook niet voor Joyce, maar zij is een doorgewinterde Vierdaagse-deelnemer. Met nog maar 7 kilometer te gaan voor de finish, hebben ze er nog zin in. Ook van blaren of andere wandelongemakken hebben ze geen last. De Via Gladiola komt dus in zicht!

Update vrijdag 19 juli:

Ze hebben het volbracht! Na vier dagen wandelen, heel veel plezier beleven maar ook afzien, bereikten Sandy, Maaike, Karin en Joyce vandaag alle vier de Via Gladiola. Een bijzondere prestatie om heel trots op te zijn.

Volgend jaar weer? 'Daar moet ik nog even een nachtje over slapen', antwoordt Sandy. 'Deze laatste dag had ik het zwaar, maar ik heb ook heel erg genoten.' Eén ding is zeker: ze blijven wandelen! Sandy, Maaike, Karin en natuurlijk Joyce: van harte gefeliciteerd met het volbrengen van de 103de Vierdaagse Nijmegen!

Naar alle artikelen