Gezond in beweging met FitStap!

Tips om verstandig in de zon te wandelen

Nu het lente is, laat de zon zich steeds meer zien. Het is dan extra fijn om naar buiten te gaan. Zonlicht is bovendien gezond. Maar pas wel op voor te veel zonlicht, want dit kan schadelijk zijn. Daarom geeft FitStap je tips om op een verstandige manier te wandelen in de zon.

Waarom is te veel zon ongezond?

Zonlicht bevat UV-straling. Te veel van deze straling veroorzaakt schade aan onze huid. In de eerste plaats door verbranding van de huid. Maar ook huidveroudering, huidkanker en zelfs schade aan de ogen kan optreden als je te lang onbeschermd in de zon bent.

De zonkracht en daarmee de hoeveelheid UV-straling is onder meer afhankelijk van het seizoen en van de hoeveelheid bewolking. In de zomermaanden schijnt de zon feller dan in de winter. Je verbrandt dan dus sneller. Maar vergis je niet: ook in het vroege voorjaar kan de zon al aardig fel schijnen. Een lagere temperatuur kan het gevoel geven dat de zon nog niet zo fel is, maar dat is slechts schijn. Ga je in het voorjaar op pad als de zon schijnt, smeer je ook dan voor vertrek goed in met een zonnebrandmiddel. Aan het begin van de middag staat de zon het hoogst en is de zonkracht het grootst. Wees dan extra alert.

Ook je huidtype bepaalt hoe snel je verbrandt en hoe hoog het risico op huidkanker is. Hoe lichter je huidskleur, hoe meer kans je hebt op verbranding en huidkanker. Wees dan extra voorzichtig in de zon en bescherm je goed. Maar ook als je een donkere huid hebt, is het belangrijk om je huid te beschermen voordat je in de zon gaat.

Wat moet je doen om je voldoende te beschermen tegen de zon?

Te veel UV-straling is niet goed voor ons lichaam, maar gelukkig zijn er meerdere manieren om je goed te beschermen. Op die manier kun je ook op zonnige dagen naar buiten om te wandelen.

Tip 1: Smeer je goed in met een zonnebrandmiddel

De belangrijkste tip als je gaat wandelen in de zon: smeren! Doe dit een half uur voordat je de deur uit stapt, want dan heeft het zonnebrandmiddel voldoende tijd om in je huid te trekken.

Er zijn verschillende soorten zonnebrandmiddelen verkrijgbaar: crèmes, sprays en bovendien in verschillende factoren. Een spray breng je gemakkelijk aan op je huid, maar het nadeel is dat je moeilijker kunt zien of je voldoende hebt gebruikt. Van een crème of lotion kun je makkelijker een dikke laag aanbrengen. Gebruik je te weinig zonnebrand, dan beschermt het je huid onvoldoende.

De factor van een zonnebrandmiddel geeft aan in welke mate het beschermt tegen de zon. Hoe hoger de factor, hoe meer bescherming het middel biedt. Kies liever een te hoge dan een te lage factor. Breng het zonnebrandmiddel aan op alle delen van je lichaam die aan zonlicht worden blootgesteld, dus ook op je oren en je nek. Ga je een lange wandeling maken, neem dan het zonnebrandmiddel mee en smeer je dan onderweg opnieuw in (iedere 2 uur). Dunne kleding laat UV-straling door en beschermt dus onvoldoende. Smeer je dus ook onder dat dunne shirtje goed in.

Tip 2: Draag een pet of hoed

Ga je in de zon wandelen, dan is het verstandig om je hoofd en nek goed te beschermen door een pet of hoed te dragen. Hiermee verklein je de kans om een zonnesteek op te lopen. Er zijn petten die ook je nek beschermen tegen de zon. Ga je langer op pad en schijnt de zon nog niet bij vertrek, neem dan een pet of hoed in je tas mee.

Tip 3: Bescherm ook je ogen

Bescherm niet alleen je huid, maar ook je ogen tegen UV-straling. Te veel zonlicht kan sneeuwblindheid en schade aan je ogen veroorzaken. Een zonnebril houdt UV-stralen tegen. Draag daarom een zonnebril als je in de zon gaat wandelen.

Tip 4: Drink voldoende water

Voldoende drinken is altijd belangrijk, maar vooral als het zonnig en warm is. Neem dan extra water mee tijdens je wandeling.

Bekijk alle artikelen