Gezond in beweging met FitStap!

Hoe kun je de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk houden?

Ga je in de lente en zomer wandelen in de natuur, dan moet je oppassen voor teken. Hoe kun je de kans op een tekenbeet zo klein mogelijk houden? En wat te doen als je bent gebeten door een teek? FitStap geeft je tips en adviezen.

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Ze zien er niet gevaarlijk uit, maar toch moet je oppassen met teken. De kleine insecten, kleiner dan 3 millimeter, kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Hoe sneller je de teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat je deze vervelende ziekte oploopt. Een teek herken je als een klein zwart/bruin spinnetje in je huid. Heeft de teek zich volgezogen (met jouw bloed) dan ziet deze eruit als een grijs bolletje.

Waar leven teken?

Teken houden vooral van struiken en hoog gras. Hier zitten ze verscholen totdat hun prooi voorbij komt. Die prooi kan een harige hond zijn, maar ook een wandelaar met blote armen of benen. Teken leven in verschillende soorten landschappen, van bossen en duinen tot weilanden en heidevelden. Ze kunnen zelfs voorkomen in je eigen tuin. Niet alleen na een wandeling, maar ook na een snoeibeurt in de tuin moet je jezelf dus goed op teken controleren.

Hoe controleer je jezelf op teken?

Heb je in de natuur gewandeld? Controleer je dan na thuiskomst of aan het eind van je wandeling op teken. Ga je hele lichaam grondig na. Teken gaan vooral op warme plaatsen zitten, dus kijk goed onder je oksels, in je liezen, knieholtes en zelfs tussen je haren en achter je oren. Gebruik een vergrootglas en zaklamp als je het niet zo goed kunt zien. Kijk ook goed in je kleding. Op die manier voorkom je dat een teek vanuit je kleding alsnog toeslaat en je bijt.

Hoe verklein je de kans op een tekenbeet?

Voorkomen dat je wordt gebeten door een teek is vrijwel onmogelijk. Dan zou je in de lente en de zomer niet de natuur in moeten gaan, maar dat is wat overdreven. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de kans op een tekenbeet te verkleinen. We zetten ze hier voor je op een rij:

  • Blijf op de paden. Ga niet door hoog gras of door struiken lopen.
  • Draag een lange broek.
  • Stop de broekspijpen in je sokken. Teken kunnen dan minder goed bij je benen komen.
  • Draag lange mouwen als je over paden tussen struiken loopt.
  • Trek als je in de natuur gaat wandelen dichte schoenen aan, dus geen sandalen.
  • Draag lichtgekleurde (of witte) kleding. Je kunt teken dan beter zien zitten.
  • Er zijn insectenwerende middelen verkrijgbaar (bijvoorbeeld bij de drogist). Hier kun je onbedekte huid mee insmeren. Controleer je desondanks toch altijd nog op teken.
  • Was je kleding na een wandeling door de natuur op minimaal 60 graden. Mochten er teken in je kleding zitten, dan overleven deze de wasbeurt niet.

Hoe verwijder je een teek?

De belangrijkste regel als je bent gebeten door een teek: verwijder deze zo snel mogelijk. Je verkleint daarmee de kans op besmetting met de Ziekte van Lyme.

  1. Gebruik voor het verwijderen een tekentang of pincet. Een tekentang is te koop bij de drogist of apotheek.
  2. Gebruik nooit ontmettingsmiddelen als jodium of alcohol voordat je de teek gaat verwijderen, want dan kan de teek zijn inhoud uitspugen en vergroot je juist de kans op besmetting.
  3. Pak de teek dicht op de huid vast, zoals op de afbeelding hiernaast.
  4. Trek de teek uit de huid.
  5. Maak de plek waar de teek zat schoon met jodium of alcohol.
  6. Noteer de datum waarop je bent gebeten door de teek en houd de plaats van de tekenbeet de eerste weken goed in de gaten. Zie je een verkleuring die zich uitbreidt (bijvoorbeeld een kring die steeds groter wordt) of krijg je klachten als koorts, spierpijn en vermoeidheid, ga dan naar de huisarts. Neem klachten na een tekenbeet altijd serieus.
Naar alle artikelen