Gezond in beweging met FitStap!

Wandelen op de zomeravond? Dat kan perfect in deze gebieden!

Wat is er mooier dan wandelen en tegelijkertijd genieten van een rode zon die langzaam achter de heuvels verdwijnt of wordt weerkaatst in het spiegelende water? Op de achtergrond klinkt het getjilp van krekels en het gefluit van vogels die zich klaarmaken voor de nacht. Krijg je al zin om je wandelschoenen aan te trekken? Natuurlijk kun je overal een mooie wandeling maken op zomeravonden. Maar in deze gebieden is een wandeling op een zwoele zomeravond nog net ietsje mooier.

Tip 1: Weerribben-Wieden, Overijssel

Ruisend riet, knobbelzwanen in het water, fluitende vogels: in natuurgebied Weerribben-Wieden kun je een mooie avondwandeling maken. Het gebied is een aaneenschakeling van meren, moerasbossen, sloten, plassen, rietvelden en hooilanden. Vanaf Buitencentrum Weerribben in Ossenzijl start de 3,2 lange wandelroute Natuurpad Weerribben. Deze route brengt je langs al het moois van de Weerribben.

Meer info over dit gebied

Tip 2: Schoorlse Duinen, Noord-Holland

In de Schoorlse Duinen leven veel nachtzwaluwen. Wandel je in de avonduren door het gebied, dan kun je deze vogels zien vliegen. En je kunt in de duinen en aan het strand natuurlijk genieten van een prachtige zonsondergang. Af en toe moet je flink klimmen om een duintop te bereiken, dus dat is een prima training als je aan je conditie wilt werken. In de Schoorlse Duinen liggen heel veel wandelpaden. Goed startpunt is Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg in Schoorl. Hier start onder meer de Wandelroute Roetroute (zwart) van 5 kilometer. Wil je liever langer wandelen? Dan is Boswachterspad Noordzeeroute van 10 kilometer een aanrader.

Meer informatie over dit gebied

Tip 3: Nationaal Park De Maasduinen, Limburg

Zie hoe de laagstaande zon wordt weerkaatst in het water van de vennen. Je kunt in De Maasduinen een klein ommetje maken, maar het gebied is ook groot genoeg voor een stevige wandeling. Er zijn maar liefst 17 gemarkeerde routes. De witte route (2,5 km.) vanaf de parkeerplaats aan de Oude Baan in Well brengt je naar het Reindersmeer. Je wandelt langs een vogelkijkhut. Met heel veel geluk kun je misschien wel een ijsvogel zien. Via een speciale ontdekkaart kun je een mooie wandelroute in De Maasduinen uitzoeken.

Meer info over dit gebied

Tip 4: Nationaal Park Lauwersmeer, Groningen

Wandel over wat vroeger de zeebodem was. In dit vogelrijke Nationaal Park liggen negen gemarkeerde wandelroutes, van 1,5 tot 10 kilometer. Je wandelt langs riet, door bossen en over grasland. Ondertussen kun je proberen om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te ontdekken.

Nationaal Park Lauwersmeer is in 2016 uitgeroepen tot Dark Sky Park. Dit betekent dat het in dit gebied ’s nachts nog echt donker is en je hier, op één van de weinige plaatsen in Nederland, de volledige duisternis kunt ervaren. Een betere plaats om de sterrenhemel te bekijken is er dus niet.

Meer info over dit gebied

Tip 5: Ooijpolder, Gelderland

Mooie vergezichten over de weilanden, hier en daar een boerderij en een groot recreatiemeer. In de Ooijpolder bij Nijmegen is het op mooie zomeravonden goed toeven. Er liggen acht wandelroutes in dit poldergebied. Een aanrader is de wandelroute Bizonbaai-Spruitenkamp van 5,5 kilometer. Deze route gaat helemaal rondom de Bizonbaai. Deze recreatieplas was vroeger een zandafgraving. Op warme zomeravonden kun je er tijdens je wandeling een frisse duik nemen. Startpunt van de route is hotel en café Oortjeshekken aan de Erlecomsedam in Ooij. Hier kun je de zomeravondwandeling prima afsluiten met een drankje.

Meer info over dit gebiedNaar alle artikelen