Gezond in beweging met FitStap!

Wanneer sporten, ’s ochtends of ’s avonds?

Sporten kun je natuurlijk op ieder moment van de dag. ’s Ochtend voor dag en dauw, maar ook in de avonduren. Hoe bepaal je of je beter 's ochtends of 's avonds kunt trainen?

Op welk dagdeel je het beste kunt trainen, is heel verschillend per persoon. Dit heeft onder meer te maken met je dagritme. Moet je ’s ochtends al vroeg aan het werk of de kinderen naar school brengen, dan is het misschien prettiger om ’s avonds te trainen. Je kunt dan meer tijd uittrekken voor je training en met een meer ontspannen gevoel op pad gaan. Ga ook na op welk moment van de dag je jezelf het meest fit voelt. Ben je een ochtend- of juist een avondmens? Ga trainen op het dagdeel waarop je de meeste energie hebt, mits dit uiteraard in je agenda past. En kijk een dag van te voren naar de weersvoorspellingen. Zijn er voor de avond zware regenbuien voorspeld? Dan is het wellicht verstandiger om de wekker een uurtje vroeger te zetten en dan je wandeltraining af te werken.

De voordelen van ’s ochtends trainen:

  • ’s Ochtends (doordeweeks nog voor de spits) is het nog rustig op straat. Je hebt dan lekker de ruimte om in alle rust te kunnen trainen.
  • De natuur is ’s ochtends aan het ontwaken. Ga je vroeg op pad, dan kun je hier volop van genieten. Geniet van dauw boven de weilanden en van fluitende vogels. Je beleeft dan nog meer plezier aan je training.
  • Tijdens sporten maakt je lichaam gelukshormonen aan. En het mooie is: ook een tijd na je inspanning heb je hier profijt van. Ga je ’s ochtends trainen, dan voel je je de rest van de dag fitter en frisser.
  • ’s Ochtens ben je (als het goed is) beter uitgerust dan ’s avonds. Met name als je een drukke dag hebt gehad en weinig energie meer over hebt, kan de drempel om te gaan trainen hoog zijn. ’s Ochtends heb je hier minder snel last van.
  • Zit je wel eens wat tegen een training aan te hikken? Ga dan meteen in de ochtenduren. Dan heb je de training al achter de rug.
  • Als je ’s avonds traint, moet je meer rekening houden met je eten. De eerste uren na de avondmaaltijd kun je last krijgen van je maag. ’s Ochtends heb je hier minder last van, want een ontbijt valt over het algemeen minder zwaar op je maag dan een avondmaaltijd.

De voordelen van ’s avonds trainen:

  • Sporten of bewegen na een lange drukke dag, kan heel prettig zijn. Je kunt dan ontspannen en stress en drukte van de dag makkelijker achter je laten.
  • In de avonduren heb je meestal minder andere verplichtingen en afspraken na je training dan ‘s ochtends. In de ochtend moet je bijvoorbeeld op tijd op je werk zijn en kijk je meer naar de klok. In de avonduren kun je daardoor meer ontspannen trainen.
  • ’s Avonds zijn je spieren al een dag actief geweest. Het duurt daardoor minder lang om op gang te komen dan ’s ochtends.
  • In de avonduren een frisse neus halen, is goed voor je nachtrust. Zorg er wel voor dat je geen zware inspanningen levert vlak voordat je naar bed gaat. Dat is juist nadelig voor je nachtrust.

Zoals je ziet, heeft zowel ’s ochtends als ’s avonds trainen voor- en nadelen. Laat je keuze afhangen wat voor jou het prettigst is en wat in je agenda past.

Bekijk alle artikelen