Gezond in beweging met FitStap!

Moeite om je doel vast te houden? Zó gaat dit net iets makkelijker

Je hebt voor jezelf een mooi doel bepaald: je wilt bijvoorbeeld fitter worden of je leefstijl gaan verbeteren. Hoe zorg je ervoor dat je dit doel vasthoudt en dat je gemotiveerd blijft om aan je doel te werken? Met deze tips wordt dit net iets makkelijker.

1. Deel je doelen

Vertel je partner, familie, vrienden, collega’s wat jouw doel is. Op die manier kunnen mensen uit jouw omgeving je motiveren en rekening houden met jouw doel. Bijvoorbeeld door te accepteren dat jij een paar keer per week ’s avonds nog gaat trainen of dat je gezonder gaat eten. Ook kunnen ze je soms een duwtje in de rug (of ‘schop onder de kont’ geven). ‘Moet jij niet trainen vandaag?’ Gaan trainen is dan vaak het beste antwoord.

2. Schrijf je doelen op

Deel je doel niet alleen met je omgeving, maar ook met het papier. Op die manier maak je jouw doel concreet en kun je jouw doel er af en toe nog eens bij pakken. Wat was je doel ook alweer en ben je al goed op weg om dit doel te behalen?

3. Stel kleinere tussendoelen op

Zie het bereiken van jouw doel als een lange reis, waarbij je op weg naar je eindbestemming verschillende tussenstations passeert. Dit kunnen kleine doelen zijn. Als je einddoel is om 20 kilometer achter elkaar te kunnen wandelen, deel dit dan op in kleinere doelen: eerst een half uur, dan een uur, dan 5 kilometer, en ga zo maar door. Op die manier blijf je gemotiveerd, omdat je steeds een tussendoel weet te behalen.

4. Beloon jezelf tussendoor

Beloon jezelf als je een tussendoel (zie de tip hierboven) hebt weten te behalen. Dit kan van alles zijn: een film kijken, een boek kopen, naar de sauna. Kijk met trots naar het behalen van jouw doel. Bepaal vervolgens welke beloning je jezelf bij het volgende doel geeft. Zo blijf je gemotiveerd.

5. Laat je bij tegenslag niet uit het veld slaan

Het kan natuurlijk gebeuren dat je een mindere week hebt waarbij je bijvoorbeeld niet hebt kunnen trainen. Bijvoorbeeld omdat je ziek was of omdat je jezelf niet kon motiveren. Je hebt dan misschien de neiging om het behalen van je einddoel te laten varen (‘het lukt toch niet’). Realiseer je dat tegenslagen heel normaal zijn. Wees trots op wat je tot nu toe al hebt bereikt en pak de draad weer op.

6. Werk samen aan een doel

Je kunt veel voordelen halen uit het gezamenlijk werken aan een doel. Je kunt elkaar motiveren, adviseren, en het is nog gezellig ook. Binnen FitStap kun je in een groep op jouw eigen niveau aan jouw eigen doel werken.

Bekijk alle artikelen