Gezond in beweging met FitStap!

Tips om je hoofd leeg te maken: van schrijven tot afleiding zoeken

Heb jij regelmatig het gevoel dat je hoofd vol zit met van alles en nog wat? Dit kan veel energie kosten. Met deze tips kun je de gedachten in je hoofd beter onder controle krijgen en daardoor beter ontspannen.

Tip 1: Maak een to do-list

Je hoofd kan soms vol zitten met allerlei taken die je nog moet uitvoeren. Schrijf op wat je voor een bepaalde periode moet doen en breng hier een volgorde van prioriteit in aan. Je kunt vervolgens de lijst gaan afwerken. Hierdoor houd je het overzicht en dit geeft je rust.

Tip 2: Zoek afleiding

Als je last hebt van negatieve gedachten of je ergens zorgen over maakt, is het goed om afleiding te zoeken. Hierdoor kun je gedachten loslaten. Bewegen en naar buiten gaan, is een hele goede vorm van afleiding. Vul je hoofd met nieuwe en positieve gedachten door goed op je omgeving te letten en al je zintuigen open te zetten.

Tip 3: Plaats alles in perspectief

Zet je leven in verbeelding eens op een tijdlijn: van geboorte tot het einde. Op dit moment bevind je je ergens tussen deze twee punten in. Door jouw leven eens meer van een afstand te bekijken, ga je problemen in een breder perspectief zien. Zeker bij relatief kleine problemen kan dit je helpen om deze te relativeren. ‘Is het echt nodig dat ik mij hier zo druk over maak?’.

Tip 4: Schrijf je negatieve gedachten van je af

Door te schrijven, dwing je jezelf om je gedachten te ordenen. Je kunt hierdoor orde aanbrengen in de chaos in je hoofd. Tijdens het schrijven kom je bovendien vaak tot conclusies en oplossingen die je nog niet had bedacht. Wat je opschrijft, hoeft natuurlijk geen literair hoogstandje te zijn. Schrijf een kwartier al je gedachten en gevoelens op. Merk je dat dit oplucht?

Tip 5: Zoek een luisterend oor

Praten werkt op dezelfde manier als schrijven, want het zorgt ervoor dat er orde in je wirwar aan gedachten komt. Spreek af met een vriend of vriendin en praat over wat je bezighoudt. Je kunt dit combineren met een activiteit, zoals een wandeling. Wandelen is een prettige manier om een gesprek te voeren, want je hoeft elkaar niet constant aan te kijken en je kunt makkelijker stiltes laten vallen.

Bekijk alle artikelen