Gezond in beweging met FitStap!

Wat kun je het beste eten als je 's avonds gaat trainen?

Nu de zomertijd is ingegaan, kun je ook 's avonds nog prima buiten trainen. Maar wat moet je dan doen met je maaltijd? Wat kun je het beste eten en wanneer? In dit blog krijg je uitleg.

Door Marrit Buteijn, diëtist

Om te kunnen bewegen of sporten, heb je energie nodig. Hoeveel energie je nodig hebt, is onder meer afhankelijk van de soort activiteit, maar ook van je geslacht en gewicht. Denk maar aan een auto. Hoeveel benzine een auto verbruikt, is ook afhankelijk van veel factoren. Eén ding hebben alle auto’s gemeen, er is brandstof nodig om te kunnen rijden. Dat geldt ook voor beweging bij mensen.

Voor de activiteit

Om voldoende energie te hebben tijdens het bewegen of sporten, is het belangrijk om niet op een nuchtere maag te gaan bewegen. Door van te voren te eten, zullen je spieren minder snel vermoeid raken. Neem daarom voldoende koolhydraten voordat je gaat trainen.

Als je in de avond iets actiefs gaat doen, heb je meestal een warme maaltijd gegeten. Ook een broodmaaltijd is prima. Het is belangrijk om 2 uur tussen deze maaltijd en de inspanning te laten om maag- en darmklachten te voorkomen.

Als je van plan bent om ’s avonds langer dan 1 uur intensief te bewegen, kan het nuttigen van een klein koolhydraatrijk tussendoortje voordat je gaat trainen goed zijn. Op deze manier zorg je voor voldoende energie. Voorbeelden zijn een banaan, een eierkoek, ontbijtkoek of krentenbol. Ga je korter dan 1 uur bewegen, dan is dit niet nodig. Vergeet ook niet om voor je training voldoende te drinken.

Tijdens de activiteit

Ga je 30-75 minuten bewegen, dan is water tijdens je inspanning voldoende. Ben je van plan om 1-2 uur te gaan sporten, dan is het goed om na een uur weer wat energie aan te vullen. Ook nu is het belangrijk dat dit koolhydraten zijn, zoals een banaan, een eierkoek, ontbijtkoek of krentenbol. Sommige sporters hebben liever iets vloeibaars, dan is een flesje isotone sportdrank een goede keus. Voldoende drinken is sowieso heel belangrijk.

Na de activiteit

Tijdens het sporten ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Dat is heel normaal. Om die weer te laten herstellen, is er bouwstof nodig: eiwitten. Hoe sneller na een inspanning je iets eet, hoe beter. Een bakje kwark met wat fruit is een prima tussendoortje om ’s avonds na het sporten te nemen. De koolhydraten uit het fruit zorgen dat je spieren nog wat sneller herstellen.

Kijk voor meer voedingstips op www.dieetditdieetdat.nl

Bekijk alle artikelen