Gezond in beweging met FitStap!

Fabels en feiten over sporten, vetverbranding en afvallen

Daphne komt bij de diëtist omdat ze wil afvallen. ‘Ik ben ook gaan sporten’, vertelt ze trots. ‘Ik zet de loopband op een wat lagere snelheid, want ik wil vooral vet verbranden. Na een uur sporten ben ik echt helemaal buiten adem. Het kost me een hoop energie, dus ik denk dat ik er wel veel van afval.’ De diëtist geeft haar een pluim: ‘Supergoed dat je bent gaan sporten. Toch wil ik graag twee fabels over sporten met je bespreken.’

Door Anke Bruin-Kalisvaart, diëtist

Fabel 1: Vet verbranden ≠ afvallen

Als je gaat sporten, gebruikt je lichaam energie. Die energie wordt geleverd door verschillende stoffen, bijvoorbeeld door koolhydraten of door vet.

Als je heel intensief sport, bijvoorbeeld als je vijf minuten zo hard mogelijk gaat rennen, verbruikt je lichaam vooral koolhydraten en minder vet. Dat kan bijvoorbeeld 70% koolhydraten zijn en 30% vet. Bij wat minder intensieve inspanning, zoals wandelen, is dat in verhouding wat minder koolhydraten en meer vet, bijvoorbeeld 40% koolhydraten en 60% vet. Als je slaapt is het bijna 100% vet en nauwelijks koolhydraten.

Veel mensen denken dat wanneer je wilt afvallen het slim is om wat minder intensief te bewegen, omdat je dan een groter percentage vet verbruikt. Toch klopt dit niet. Als dit waar zou zijn, zou je tenslotte het beste afvallen in je slaap, want dan verbruik je bijna 100% vet.

Welke stof je lichaam gebruikt voor de energie om te sporten, maakt voor afvallen niet zoveel uit. Het gaat er vooral om dat je zoveel mogelijk energie verbruikt. Want als je meer energie verbruikt dan dat je binnenkrijgt met je eten, dan val je af. Hoe intensiever de inspanning, hoe hoger het energieverbruik. Intensief sporten kan dus wel degelijk helpen om af te vallen.

Hoeveel energie je verbruikt met sporten, wordt niet alleen bepaald door hoe intensief de inspanning is, maar ook door de duur van de inspanning. Als je een minder intensieve inspanning, zoals wandelen, langer volhoudt, verbruik je dus ook meer energie. Zeker als je conditie (nog) niet goed genoeg is voor intensievere sporten is dit dus ook een prima manier om gewicht te verliezen.

Fabel 2: Heel moe worden ≠ veel energie verbruiken

Het voelt logisch: als je helemaal buiten adem bent van het sporten zal je wel veel energie verbruikt hebben en dus sneller afvallen. Helaas klopt dit niet helemaal.

Stel dat een ongetrainde vrouw een uur gaat schaatsen in Thialf en Ireen Wüst is daar ook een uur aan het schaatsen. Voor het gemak gaan we er even vanuit dat ze dezelfde lengte en hetzelfde gewicht hebben. Wie heeft dan meer energie (calorieën) verbruikt in dat uur?

Het antwoord is: Ireen Wüst. Omdat zij veel beter in conditie is, zal ze in dat uur ook een veel grotere afstand afleggen dan de ongetrainde vrouw. Daarmee verbruikt ze meer energie.

Wie is het meest vermoeid na dat uur? Waarschijnlijk de ongetrainde vrouw. Omdat ze een minder goede conditie heeft, is een uur schaatsen voor haar uitputtend.

Heel moe worden, betekent dus niet automatisch ook veel energie verbruiken en snel afvallen.

Het goede nieuws is dus wel dat naarmate je conditie beter wordt, je in dezelfde tijd steeds meer energie verbruikt met sporten. En dat helpt dus als je wilt afvallen.

Daphne vindt de uitleg van haar diëtist verhelderend. ‘Of ik vet of koolhydraten verbrand, maakt voor het afvallen dus niet zoveel uit. En als ik over een tijdje minder buiten adem ben van het sporten, betekent dat niet dat ik minder energie verbruikt heb en dus minder afval. Mijn conditie is dan gewoon beter en ik zou dan intensiever kunnen gaan sporten, om nog wat meer energie te verbruiken.’

Meer spieren door sporten

Je totale energieverbruik wordt niet alleen bepaald door de energie die je tijdens het sporten verbruikt. Dat is maar een klein deel van je totale energieverbruik op een dag. Het rustverbruik van je lichaam (wat nodig is om op temperatuur te blijven en je organen te laten werken) is al zo’n 75% van je totale energieverbruik. Door te sporten verbetert je lichaamssamenstelling. Je krijgt meer spieren en minder lichaamsvet. Dat is gezonder. Bovendien verbruiken spieren in rust meer energie dan vet, waardoor je rustverbruik hoger is als je regelmatig sport.

Kijk voor meer voedingsadviezen op www.dieetditdieetdat.nl


Bekijk alle artikelen