Gezond in beweging met FitStap!

Gezonder eten in 2020? Met deze tips helpen we je op weg

Het jaar 2020 is inmiddels in volle gang. Misschien had je als goed voornemen om beter op je voeding te letten? Met deze tips helpen we je op weg om jouw goede voornemen het hele jaar vol te houden.


Tip 1: Maak je doel zo concreet mogelijk

‘Gezonder gaan eten’, is natuurlijk een mooi doel, maar niet heel concreet. Wat versta je onder gezonder eten? Meer groente en fruit of minder snacks? Stel voor jezelf daarom een helder doel op. Bijvoorbeeld: ik ga iedere dag twee stuks fruit eten. Of: als ik trek krijg, neem ik een boterham in plaats van chips. Schrijf je doel op (bijvoorbeeld op een memo en hang deze op in je keuken). Op die manier word je er steeds aan herinnerd.

Tip 2: Bepaal waarom je jouw eetgedrag wilt aanpassen

Waarom wil je afvallen? Waarom wil je meer groente en fruit gaan eten? Door deze vragen te beantwoorden, is het makkelijker om aan je doel te gaan werken. Op die manier blijf je voor ogen houden waarom je dit jaar beter op je voeding gaat letten. Een antwoord kan bijvoorbeeld zijn: door af te vallen, wil ik mij fitter voelen. Of: door meer groente en fruit te eten, wil ik mijn weerstand verhogen.

Tip 3: Neem kleine stappen

Een verbetering van je leefstijl, bijvoorbeeld gezonder eten, heeft meer kans van slagen als je kleine stappen zet. Ga niet op een streng dieet, maar probeer in kleine stappen aan je voedingspatroon te werken. Dit geldt ook voor afvallen. Als je snel afvalt, is de kans groot dat je dit niet lang volhoudt. Begin bijvoorbeeld met het afbouwen van de hoeveelheid snacks die je op een dag eet (mits je veel tussendoortjes eet) of met het vervangen van suikerhoudende frisdrank door water en thee.

Tip 4: Een keer zondigen mag best

Is het je een dag niet gelukt om je gezonde voedingspatroon te volgen, bijvoorbeeld vanwege een verjaardag? Pak dan de volgende dag de draad weer op. Een keer zondigen mag best. Sterker nog: je houdt je gezondere eetpatroon daardoor juist langer vol. Natuurlijk moet je er wel voor zorgen dat je niet vervalt in je oude, ongezonde eetpatroon door dagenlang te zondigen.

Tip 5: Laat je helpen door een deskundige

Wil je jouw voedingspatroon of leefstijl aanpassen, maar weet je niet goed hoe je dit moet aanpakken? Laat je dan adviseren door een deskundige, zoals een diëtist of een leefstijlcoach. Binnen het programma FitStap ga je behalve met bewegen ook met gezonde voeding aan de slag. Je krijgt tijdens het programma tips om je leefstijl te verbeteren en dit ook na het programma vol te houden.

Bekijk alle artikelen