Gezond in beweging met FitStap!

Kun jij jouw weerstand opbouwen door je voeding aan te passen?

De “r” is weer in de maand en dan is het hoog tijd om je weerstand te verhogen, want niemand zit op ziekte of verkoudheid te wachten. Kun je hier met voeding nog invloed op uitoefenen of zijn er ook andere adviezen om je weerstand te verhogen? Ik vertel je er in dit blog meer over.

Door Monique Hoogerwerf , diëtist www.dieetditdieetdat.nl

Weerstand

Volgens de Van Dale is weerstand “mate waarin je bestand bent tegen ziekten; resistentie”. Met andere woorden: is jouw lichaam in staat om ziekteverwekkers waaraan je dag in, dag uit wordt blootgesteld onschadelijk te maken waardoor je niet ziek wordt?

Het menselijk lichaam heeft daarvoor een heel mooi en ingewikkeld systeem: het immuunsysteem. Dit immuunsysteem wordt ook wel afweersysteem genoemd - vandaar de term ‘weerstand’.

Immuunsysteem

De werking van ons immuunsysteem wordt mede beïnvloed door de werking van onze darmen. Hiervoor is een voeding met veel voedingsvezels nodig. Voedingsvezels, ook wel prebiotica genoemd, zorgen er namelijk voor dat de goede bacteriën in onze darmen de overhand houden.

Door de goede bacteriën in onze darmen te voeden met voedingsvezels zorgen wij er op ons beurt voor dat de kans, dat slechte bacteriën de overhand krijgen en de darmwand verzwakken, zo klein mogelijk wordt. Hierdoor krijgen ziekteverwekkers minder kans ons lichaam binnen te dringen!

De aanbeveling is om in ieder geval 30-40 gram per dag aan voedingsvezels te eten. Producten rijk aan voedingsvezels zijn groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden.

Vitaminen

Daarnaast zijn vitaminen van belang voor een goede weerstand. Met gezond eten krijg je immers alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt en ontstaan er geen tekorten die je weerstand kunnen ondermijnen.

Vitamine C houdt je weerstand in stand, net zoals de vitamines A, D, B6 en E. Vitamine C is de bekendste weerstand vitamine. Krijg je echter voldoende vitamine C binnen, dan zal een boost aan vitamine C er niet voor zorgen dat je korter verkouden bent of voorkomen dat je verkouden wordt. Wél kan vitamine C inname helpen bij een opkomende verkoudheid als je te weinig vitamine C in je voedingspatroon hebt, maar dat geldt ook voor de andere vitamines die bijdragen aan het immuunsysteem.

Als je wilt weten wat je per dag nodig hebt aan gezonde voedingsmiddelen dan kan dat door je geslacht en leeftijd in te vullen op de website van het Voedingscentrum. Zo zie je precies wat je op een dag kunt eten en drinken om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Bewegen

Ook bewegen is van invloed op de weerstand. Voldoende lichaamsbeweging geeft je weerstand een duwtje in de rug. Door te bewegen worden tal van lichaamsfuncties zoals de bloedcirculatie, de ademhaling, de spieren, de gewrichten en de botten op peil gehouden. Dat draagt allemaal bij aan een goede weerstand en conditie.

Er bestaat zelfs een beweegnorm met het advies voor volwassenen om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Je hoeft hiervoor echt niet de sportschool in of iedere week naar het zwembad te gaan om aan deze norm te voldoen. Ga bijvoorbeeld meerdere dagen per week wandelen of fietsen. Als het weer buiten wat minder is kun je ook wat vaker de trap op lopen, de ramen gaan lappen of stofzuigen in huis. Zo ben je in beweging én heb je een schoon huis 😉

Je weerstand opbouwen doe je dus met gezond eten én bewegen. Zo komen we deze winter wel door!