Gezond in beweging met FitStap!

Met een gezonde leefstijl een te hoog cholesterol voorkomen, kan dat?

Je hoort vaak over een te hoog of juist een te laag cholesterolgehalte. Ook wordt gesproken van het goede en slechte cholesterol. Maar hoe zit het nu? Wat is goed, wat is slecht en nog belangrijker; hoe kunnen we zorgen voor een gezond cholesterolgehalte in ons lichaam?

Door Lisa van den Berg, diëtist www.dieetditdieetdat.nl

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof en is nodig voor de opbouw van cellen en voor de aanmaak van vitamine D, hormonen en galzouten. 80% van ons cholesterol wordt gemaakt in de lever en de overige 20% krijgen we binnen via de voeding. Cholesterol zit voornamelijk in de verzadigde vetten en de transvetzuren. Deze vetten zitten o.a. in volle zuivelproducten, volvette kaas, paling, garnalen, schelvislever, vette vleessoorten, koekjes, gebak, snacks etc.

LDL en HDL cholesterol

LDL cholesterol, wordt vaak het ‘slechte cholesterol’ genoemd. Deze blijft plakken aan de vaatwanden waardoor het bloed steeds moeilijker door de aders kan stromen. HDL-cholesterol staat bekend als het ‘goede cholesterol’. Het heeft een opruimende werking en ruimt het ophopende LDL cholesterol op. Als ezelsbruggetje gebruik ik: de H van HDL moet zo Hoog mogelijk zijn en de L van LDL moet zo Laag mogelijk zijn.

Gevolg te hoog cholesterol?

Een te hoog cholesterolgehalte kunnen we aan de buitenkant niet zien, hier merken we immers ook niets van. Als ons cholesterol te hoog wordt, kan dat de leverfunctie verstoren. Ook kan te veel cholesterol leiden tot slagaderverkalking en hart- en vaatziekten. De vaten kunnen dichtslibben en er kunnen bloedpropjes ontstaan die een beroerte of infarct kunnen veroorzaken.

Cholesterolmedicatie en statines

Er is veel discussie over het gebruik van bepaalde cholesterolmedicatie: statines. Wat is de invloed hiervan op ons lichaam? Medicatie heeft verschillende gevolgen voor diverse andere stoffen in je lichaam. Statines blokkeren in de lever een enzym en ze bemoeilijken zo de aanmaak van cholesterol. Maar datzelfde enzym is ook belangrijk voor de aanmaak van een ander belangrijk enzym, Q10. Daarnaast hebben statines vaak bijwerkingen, zoals bijvoorbeeld spierkrampen. Samen met je arts kun je bekijken of het gebruik van statines voor jouw situatie echt nodig is.

Cholesterol verlagen zonder medicatie? Dat kan!

Om je cholesterol te verlagen, heb je niet altijd medicatie nodig. Dit kan ook door aanpassingen in je leefstijl. Wandelen is de eerste stap naar een beter cholesterolgehalte. Bewegen zorgt voor een verhoging van het ‘goede’ HDL-cholesterol en verlaagt het totaalcholesterolgehalte. Je hoeft niet heel intensief te sporten. Iedere dag minstens 60 minuten stevig wandelen, fietsen of tuinieren heeft al een positief effect. Roken, alcohol, stress en verzadigd vet zorgen ervoor dat het cholesterol stijgt. Onverzadigd vet, wat zit in vette vis, noten, lijnzaad en vezels, zorgt juist voor een daling van het cholesterol.

Wil jij je leefstijl aanpassen om je cholesterolgehalte te verlagen of je medicatie voor cholesterol te verminderen? Maak dan een afspraak bij de diëtist bij jou in de buurt. Stop echter nooit zelf met je medicatie, overleg dit altijd eerst met je arts.

Bekijk alle artikelen