Gezond in beweging met FitStap!

Passen vruchtensappen wel of niet in een gezond voedingspatroon?

Dat frisdrank vanwege de toegevoegde suikers die het bevat niet heel gezond is, is inmiddels wel bekend. Maar hoe zit het met pure vruchtensappen? Passen deze in een gezond voedingspatroon of kun je ze beter laten staan?

Wat is puur vruchtensap?

Puur vruchtensap is, zoals de naam eigenlijk al zegt, vruchtensap waar geen suikers aan toegevoegd zijn. Het bevat uitsluitend de suikers die al in de vruchten zitten. Soms is er aan vruchtensap in de fabriek suiker toegevoegd. Kijk als je vruchtensap in de supermarkt koopt op de verpakking of er extra suikers aan zijn toegevoegd.

Vruchtensap vs. fruit

Fruit bevat gezonde voedingsstoffen, zoals vitamine C en vezels. In fruit zitten echter ook vruchtensuikers. De suiker uit fruit heeft hetzelfde effect als andere soorten suiker. Neem je er te veel van, dan krijg je te veel energie binnen en dit leidt tot gewichtstoename. Het advies is daarom om bij een normaal energieverbruik twee stuks fruit per dag te eten. Het voordeel van een stuk fruit ten opzichte van vruchtensap (geperst fruit dus) is dat je hier sneller verzadigd van raakt. Bovendien heb je voor een glas vruchtensap relatief veel fruit nodig. Als je een sinaasappel uitperst en dit in een glas giet, merk je dat één sinaasappel maar weinig sap oplevert. Hierdoor krijg je met een vol glas vruchtensap meer suikers binnen dan met vast fruit.

Vruchtensap vs. Frisdrank

Frisdrank (met uitzondering van light frisdranken) bevat toegevoegde suikers. Vruchtensap verhoogt de bloedglucose relatief minder dan frisdrank. Een ander voordeel van vruchtensap is dat het ook nog voedingsstoffen bevat die over het algemeen niet in frisdrank (ook niet in light frisdranken) zitten. Puur vruchtensap is dus een gezondere keuze dan frisdrank.

Tips

  • Drink niet te veel vruchtensap. Houd dagelijks de hoeveelheid aan die gelijk staat aan ongeveer twee stuks fruit (bijvoorbeeld twee uitgeperste sinaasappels). Of vervang af en toe een ander onderdeel van je voeding door een glas vruchtensap;
  • Drink vooral water of thee;
  • Vermijd zoveel mogelijk vruchtensap met toegevoegde suikers of suikerhoudende frisdranken.

Bron: www.dieetditdieetdat.nl

Naar alle artikelen