Gezond in beweging met FitStap!

Beginnen met wandelen: dit heb je nodig

Je hebt de eerste stap gezet: je gaat beginnen met wandelen. Bijvoorbeeld om fitter te worden of om wat af te vallen. Wat heb je nodig als beginnende wandelaar? We zetten het voor je op een rij.

De basis

Wandelschoenen – Het belangrijkste onderdeel van je wandeluitrusting zijn uiteraard je schoenen. Deze zijn er in alle soorten en maten en in allerlei prijsklassen. Welke schoenen prettig zijn, is heel verschillend per persoon. Belangrijk is dat ze in ieder geval voldoende steun geven aan je voeten. Op goed passende schoenen loop je prettiger en heb je bovendien minder kans op blessures. Loszittende gympen zijn daarom af te raden.

Je kunt wandelschoenen via internet bestellen, maar zeker voor je allereerste paar schoenen is het raadzaam om naar een gespecialiseerde winkel te gaan. Hier krijg je advies en kun je bovendien verschillende modellen passen.

Comfortabele kleding – Voor je kleding geldt: draag wat je prettig vindt zitten. In principe kun je in alle kleding wandelen. Houd wel rekening met de weersomstandigheden. Draag meerdere lagen over elkaar zodat je iets kunt uittrekken als je het warm krijgt. Zeker als je in een hoger tempo loopt of als het warm is, is het prettig om ademende kleding te dragen. Let er ook op dat je kleding niet gaat schuren tijdens het lopen. Wandelen in een spijkerbroek kan prima, maar kan wel na verloop van tijd schuurplekken (met name aan de binnenkant van je benen) veroorzaken. Draag in dat geval een broek gemaakt van een andere, meer elastische, stof. Denk bij regenachtig weer aan een regenjas.

Bidon of fles – Tijdens een langere wandeling of intensievere wandeltraining is het belangrijk om af en toe te drinken. Je kunt je bidon of fles op verschillende manieren bij je dragen: in je hand, in een rugzak, heuptas, of in een speciale flessengordel.

Smartphone – Hiermee kun je onderweg in geval van nood hulp inschakelen. Bovendien kun je met je smartphone allerlei handige apps gebruiken. Natuurlijk ook de FitStap-app waarmee je tijdens je training instructies krijgt!

Verlichting (als je in het donker gaat wandelen) – Misschien ga je wel in de avonduren wandelen, bijvoorbeeld omdat je overdag geen tijd hebt. Tussen september en april is goede verlichting heel belangrijk. Niet alleen om in de duisternis te kunnen zien waar je loopt, maar ook om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers jou zien. Draag een reflecterend hesje en neem een (zak)lamp mee. Hier lees je meer over verlichting voor wandelaars.

En verder

Eigenlijk zijn de bovenste onderdelen de belangrijkste als je gaat wandelen. Wat je eventueel ook nog kunt gebruiken, zijn de volgende zaken:

Wandelsokken – Als je snel last hebt van blaren, kun je wandelsokken gebruiken. Deze voorkomen wrijving tussen je voet en je schoen en voeren transpiratievocht af. In dit artikel op Wandel.nl lees je meer over wandelsokken.

Rugtas of heuptas – Bij langere wandeltochten is het handig om bijvoorbeeld eten of extra kleding te kunnen meenemen. Een heuptas kun je bij warm weer (als je geen jas met zakken aan hebt) gebruiken om telefoon en sleutels in te stoppen. Wil je meer spullen meenemen (eten, een verrekijker, regenjas etc.), dan is een rugzak handig.


Zonnebril (bij zonnig weer) – Dit kijkt niet alleen prettiger, maar een zonnebril beschermt ook je ogen tegen UV-straling.

Zonnebrandcrème (bij zonnig weer) – Wandelen doe je buiten. Smeer je daarom goed in als je in zonnig weer op pad gaat. Hier lees je tips waar je op moet letten als je een zonnebrandmiddel koopt.

Pet, hoed of muts (afhankelijk van de weersomstandigheden) – Bij zonnig weer is het belangrijk om je hoofd te beschermen. Je voorkomt hiermee een verbrande hoofdhuid, maar ook een zonnesteek. In de winter is bij lage temperaturen een muts een ‘must’. Via je hoofd verlies je in de kou namelijk veel warmte.