Gezond in beweging met FitStap!

Blog

Bewegen met plezier

Auteur: Sascha de Jong
www.dieetditdieetdat.nl


We weten het allemaal; als het om leefstijl gaat is gezond eten belangrijk en natuurlijk ook veel bewegen. Maar heeft bewegen met plezier een ander effect op eetgedrag dan sporten omdat het moet?

Bewegen en… aankomen?!

Mensen die meer gaan bewegen, vallen lang niet altijd af. Sterker nog: er is een grote groep die zelfs aankomt als ze beginnen met sporten. Een verklaring daarvoor is dat zij hun energieverbruik van het sporten daarna ruimschoots compenseren met meer eten (onder het mom van: ‘ik heb toch net gesport?!’) of omdat ze het calorieverbruik tijdens het sporten overschatten (‘ik heb zéker 600 calorieën verbrand op de crosstrainer’).

Een groep wetenschappers wilde weten of dit het enige was waarom mensen niet afvallen of dat er nog een andere reden is, namelijk: is er een verschil tussen bewegen met plezier en sporten omdat het moet?

Beloning

Wat de onderzoekers deden, was twee groepen proefpersonen een wandeling laten maken van 1,6 kilometer. De proefpersonen waren vrouwen met overgewicht. De eerste groep proefpersonen werd verteld dat het wandelen bedoeld was als sport, ze kregen de opdracht om te voelen hoeveel inspanning het hen kostten. De tweede groep kreeg een heel ander verhaal bij de start: het wandelen was vooral bedoeld voor hun plezier. Ze kregen een hoofdtelefoon op met muziek en ze moesten onderweg de kwaliteit van de muziek beoordelen, maar er werd bij gezegd dat ze er vooral een leuke wandeling van moesten maken en mochten genieten van de mooie omgeving.

Tijdens de wandeling kreeg groep 1 een aantal vragen over inspanning en mate van vermoeidheid. Groep 2 kreeg vragen over de muziek. De vrouwen die in hun beleving gesport hadden, voelden zich vermoeid en hadden een slecht humeur. Daarna kregen beiden groepen een lunch. Wat bleek? De vrouwen die de wandeling gezien hadden als sport schepten meer op, aten meer toetjes en dronken meer suikerrijke dranken dan de groep vrouwen die de wandeling voor hun plezier hadden gelopen.

Snoep

Omdat de onderzoekers deze resultaten heel interessant vonden, werd het onderzoek nog een keer uitgevoerd met twee nieuwe groepen, deze keer zowel mannen als vrouwen. Ook deze keer moest de eerste groep de 1,6 km lopen met als boodschap dat het bedoeld was als sport. En de tweede groep werd verteld dat het wandelen plaatsvond in een mooie omgeving. Als bedankje voor hun deelname kregen de proefpersonen een zakje dat ze zelf mochten vullen met M&M’s. De ‘sportgroep’ bleek 2x zoveel snoep in het zakje te scheppen dan de groep die de opdracht had gehad lekker om zich heen te kijken en plezier te maken onderweg.

Sporters

Daarna wilden de onderzoekers dit experiment herhalen, maar dan bij mensen die al gewend zijn om te sporten. Ze kozen een hardloopevenement waarbij sporters 5 of 10 kilometer hadden gelopen. De renners kregen een paar vragen na afloop van hun race en als dank mochten zij kiezen voor een reep chocolade of een granenreep. De sporters die zeiden dat ze het moeilijk hadden gevonden, de loop hadden ervaren als zwaar en moe waren, namen bijna allemaal de chocoladereep. De renners die zeiden dat ze het leuk hadden gevonden om mee te doen, kozen bijna allemaal voor de granenreep.

De onderzoekers weten niet precies hoe dit werkt, dat bewegen bestempelen als ‘leuk’ al effect heeft op eetgedrag. Daar is meer onderzoek voor nodig. Maar de meeste simpele verklaring zit in het gevoel van belonen: als je er moe van wordt en je vindt het niet leuk, dan beloon je jezelf met eten. Als bewegen leuk is en je voelt je er goed door, dan is dat al je beloning.