Gezond in beweging met FitStap!

Last van stress? Ga mindful wandelen!

Wandelen is de perfecte manier om te ontspannen. Door mindful te wandelen kun je je stressniveau zelfs nog verder verlagen. Maar hoe doe je dit? FitStap geeft je tips.

Wat is mindful wandelen?

Tijdens mindful wandelen concentreer je je volledig op het wandelen en op de omgeving waarin je wandelt. Mindfulness betekent niet voor niets letterlijk ‘bewuste aandacht’. Je bent uitsluitend bezig met het hier en nu. Het wandelen zelf is bovendien het hoofddoel, niet je eindbestemming of je snelheid. Mindful wandelen kun je overal. Je hoeft alleen maar je deur uit te stappen. Ook de tijdsduur kun je zelf bepalen. Een wandeling van 10 minuten kan al genoeg zijn om te ontspannen.

Wat kan mindful wandelen je opleveren?

Door je volledig op het wandelen en op je omgeving te focussen, maak je je los van de drukte van alledag en van zorgen of problemen. Mindful wandelen werkt ontspannend en stress verlagend. Na een wandeling heb je meer energie, voel je je fitter en daardoor kun je beter met drukte en spanningen omgaan.

Een aantal oefeningen en tips

Mindful wandelen is niet moeilijk. Probeer onderstaande oefeningen maar eens uit tijdens je eerstvolgende wandeling.

Oefening: Open je zintuigen

Wat hoor, ruik en zie je?

Focus je tijdens het wandelen afwisselend op wat je hoort, ruikt en ziet. Luister aandachtig naar de vogels, naar de wind die door de bomen ruist, naar geluiden van het verkeer of naar het slaan van een kerkklok in de verte. Doe dit een paar minuten. Richt je vervolgens op wat je ziet: kleuren, vormen, het licht etc. Je kunt ook even stilstaan en je op één object richten, bijvoorbeeld op een boom of een gebouw. Welke vormen en kleuren heeft het? Daarna focus je op je reuk. Welke geuren ruik je tijdens het wandelen? Loop je langs een drukke weg, sta dan niet te lang bij de geur stil en focus je sneller op een ander zintuig.

Wat voel je tijdens het wandelen?

Concentreer je tijdens het wandelen volledig op je lichaam en op je loopbeweging. Voel hoe je voeten de grond raken, let eens op hoe je je voeten neerzet en hoe je benen bewegen. Sta stil bij verschillende lichaamsdelen: van je hoofd tot je voeten. Varieer eens heel bewust in pasfrequentie en in de grootte van je passen. Voel je het verschil? Ook je omgeving kun je voelen. Raak eens de stam van een boom, de bladeren of grassen in de berm aan. Voelen ze ruw of juist zacht aan?

Oefening: Focus op je ademhaling

Een goede manier om in het hier en nu te komen is door te focussen op het ritme van je ademhaling. Let zowel op je in- als je uitademing. Hoeveel stappen zet je als je inademt? En hoeveel als je uitademt? Ook kun je voelen of je met je borst of meer met je buik ademhaalt. Je hoeft je ademritme niet te veranderen, het observeren van je ademhaling is bij mindful wandelen voldoende.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Je geest en je lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom ga je binnen FitStap behalve met bewegen ook met cognitieve fitness aan de slag. Een belangrijk onderdeel van deze module is concentratie. Via verschillende oefeningen leer je om te focussen op je omgeving, op je loopbeweging en op je ademhaling. Je FitStap-coach kan je adviezen geven die je tijdens het wandelen kunt toepassen om nog beter te ontspannen.

Hoe meld ik mij aan?

Klik op de button 'Ja ik wil deelnemen', zoek een FitStap programma bij jou in de buurt en schrijf je in!

Ja, ik wil deelnemen