Gezond in beweging met FitStap!

Wat is cognitieve fitness?

Fit zijn is meer dan alleen een goede lichamelijke conditie. Ook een vitale geest is van belang. Daarom maakt cognitieve fitness een belangrijk onderdeel uit van FitStap.

Verrassend

Tijdens de groepstraining zal de coach je dan ook verrassen met uitdagende oefeningen om je brein aan het werk te zetten. Centraal daarbij staat de gedachte dat je bewust dingen anders doet. Springen terwijl iemand ‘Stop!’ zegt of stoppen terwijl iemand ‘Spring’ zegt, blijkt lastiger dan je denkt.

Neem je leven in eigen hand

Door je hersenen op deze manier uit te dagen, ben je beter in staat je leven (weer) in eigen hand te nemen. Dat klinkt misschien zwaar, maar door met cognitieve fitness je hersenen te prikkelen ben je in staat anders om te gaan met veranderingen. En is de kans van slagen om je leefstijl op de lange termijn te veranderen groter.

Tijdens FitStap komen de volgende onderdelen van cognitieve fitness aan de orde:

Concentratie

Wie zich goed concentreert, kan zijn aandacht langdurig op relevante prikkels richten en laat zich niet afleiden door de omgeving. Focus op het juiste moment zorgt voor een betere waarneming en snellere reactietijd en dit is een cruciale component van een goede (sport)prestatie.

Reactievermogen

Het reactievermogen geeft weer hoe snel de hersenen een signaal van de zintuigen verwerken, tot een besluit komen en omzetten in een opdracht aan onze spieren. Het vermogen om zo snel mogelijk te kunnen reageren is een belangrijk onderdeel van veel sporten.

Inhibitie

Inhibitie is het vermogen om niet direct te reageren op een impuls. Door dit te trainen leren sporters een bepaalde reactie uit te stellen of te bedwingen op basis van strategie. Dit principe speelt ook een belangrijke rol in het dagelijks leven. Het kan verschillende vormen aannemen, zoals het onderdrukken van afleidende prikkels, om zich beter op een specifiek aspect of gebeurtenis te kunnen concentreren. Een ander voorbeeld is zelfbeheersing: de bewuste beheersing of onderdrukking van emoties of gedachten.

Bekijk hier wat Erik Scherder vertelt over inhibitie en het effect van bewegen op de hersenen:

Lachen

Buiten de vele voordelen is cognitieve fitness vooral leuk! Lachsalvo’s tijdens de trainingen zijn niet ongebruikelijk. En laat lachen nou ook heel gezond zijn!