Gezond in beweging met FitStap!

Snel last van koude handen en voeten? Lees dan deze tips

In de winter kun je prima wandelen. Sterker nog: van bewegen krijg je het in de winter juist lekker warm. Houden koude handen en voeten je tegen om naar buiten te gaan? Lees dan deze tips.

Als je in de winter snel last hebt van koude handen en voeten, dan is bewegen een heel goed idee. Door te bewegen, gaat je bloed beter stromen, ook naar je handen en voeten toe. Heb je een tijd stil gezeten en last van koude handen en voeten? Kom dan dus in beweging! Wandelen is een prima manier, maar misschien ben je bang dat je buiten juist extra koude handen en voeten krijgt. Met deze tips blijven je handen en voeten tijdens je wandeling zo goed mogelijk op temperatuur.

Tip 1: Draag de juiste sokken

Je hebt misschien de neiging om in de winter de dikste sokken die je in de kledingkast hebt liggen aan te trekken. Door (te) dikke sokken kunnen je schoenen gaan knellen en daar krijg je juist koude voeten van. Let vooral op het materiaal van de sokken die je aantrekt. Wol zit warmer dan katoen en neemt bovendien ook het vocht beter op. Hierdoor heb je minder snel zweetvoeten tijdens het wandelen. Als je voeten vochtig worden, koelen ze sneller af en dat wil je juist voorkomen. Boterhamzakjes of plastic in je schoenen stoppen, is dan ook af te raden. Draag ook nooit meerdere sokken over elkaar heen, want de sokken gaan dan over elkaar schuren en dit vergroot de kans op blaren.

Tip 2: Zorg voor goede handschoenen

Belangrijk bij handschoenen is dat ze waterdicht en winddicht zijn en dat ze vocht kunnen afvoeren. Wanten zijn over het algemeen warmer dan handschoenen, omdat je vingers bij elkaar zitten en elkaar dus warm houden. Nadeel is dat je in wanten je vingers niet kunt gebruiken. Kijk wat voor jou het prettigst is.

Tip 3: Trek je schoenen niet te strak aan

Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak zitten. Als je schoenen knellen, is de bloedtoevoer naar je voeten slechter en krijg je sneller last van koude voeten. Een goede richtlijn zijn je tenen. Deze moet je kunnen bewegen in je schoen.

Tip 4: Blijf in beweging

Als je aan het wandelen bent, ben je natuurlijk al in beweging. Je handen en vingers houd je tijdens het wandelen over het algemeen stil. Probeer tijdens wandelen in de kou met je vingers te bewegen. Op die manier stimuleer je de doorbloeding in je handen.

Als je onderweg een rustpauze houdt, kunnen je handen en voeten snel koud worden. Blijf als je stilstaat wat bewegen met je benen en armen, zodat het bloed blijft stromen.

Tip 5: Gebruik eventueel vaseline

Is het echt heel koud, dan kun je vaseline op je handen en voeten smeren. Vaseline werkt isolerend, maar heeft wel als nadeel dat je de poriën van je huid dichtsmeert. Vooral bij je voeten kan dit een probleem zijn, omdat je dan sneller last kunt krijgen van blaren.

En verder…

Laat je kleding goed drogen

Trek als je gaat wandelen altijd droge kleding, en dus ook droge handschoenen en sokken, aan. In vochtige kleding koel je sneller af en dat wil je natuurlijk niet. Laat al je kleding na afloop van je wandeling daarom goed drogen.

Warm je handen en voeten langzaam op

Zijn je handen en voeten ondanks deze tips tijdens je wandeling toch koud geworden? Warm ze dan altijd rustig op. Houd ze onder lauwwarm (dus geen heet) water of tegen een beker warme koffie of thee. Denk tegelijkertijd terug aan de verfrissende wandeling die je zojuist hebt gemaakt. De rest van de dag heb je het hierdoor warmer.

Bekijk alle artikelen