Gezond in beweging met FitStap!

Waarom wandelen in de winter supergezond is

In de winter is het heel fijn om op je warme bank met een kop thee naar je favoriete Netflix-serie te kijken. Maar wist je dat je in de winter ook prima buiten kunt wandelen? Het is zelfs nog supergezond ook. FitStap legt uit waarom.


Het is goed voor je geest

Tijdens de donkere dagen in de winter heb je een grotere kans somber te worden of zelfs een winterdepressie te krijgen. Voldoende daglicht en zon is daarom heel belangrijk. Maak daarom dagelijks een wandeling. Bij voorkeur overdag, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze

Pak vitamine D

Ook in de winter is voldoende beweging belangrijk. Wandelen is daarvoor ideaal. Je krijgt frisse lucht binnen en als de zon schijnt, pak je ook zelfs nog wat vitamine D mee. Dit is een belangrijke vitamine voor je botten.

Verbrand calorieën

Met wandelen verbrand je calorieën, in de winter zelfs nog iets meer dan in de zomer. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig om op temperatuur te blijven.

Laat je bloed stromen

Misschien herken je het wel. Als je in de winter lange tijd achter elkaar zit, kun je het koud krijgen. Vooral je handen en voeten voelen dan koud aan. Door een wandeling te maken, gaat je hartslag omhoog en gaat je bloed weer stromen. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur en krijg je het weer warm.

Geef je weerstand een boost

Het is een fabel dat je meer kans hebt om ziek te worden als je in de kou naar buiten gaat. Door naar buiten te gaan, verhoog je juist je weerstand. Kleed je, zeker als het vriest, wel altijd voldoende aan. In dit artikel lees je over de juiste wandelkleding als het koud en nat is. En mocht je toch zijn geveld door de griep, blijf dan een paar dagen binnen en doe het rustig aan. Zodra je weer beter bent, kun je weer naar buiten.

Tip: sport samen

In de winter is de stap om de deur uit te gaan net iets groter dan in het voorjaar of de zomer. Een groepstraining op een vast moment in de week kan je over de drempel helpen. Doe bijvoorbeeld mee aan een FitStap-programma bij jou in de buurt.

Tot slot

Heb je geen zin om te gaan wandelen omdat het buiten zo koud is? Bedenk dan dat die warme bank en die Netfix-serie na afloop van je wandeling nog veel aangenamer zijn dan wanneer je niet hebt gewandeld!

Bekijk alle artikelen