Gezond in beweging met FitStap!

Wandelen in slecht weer: tips om droog en warm te blijven

Ook in de herfst en de winter kun je prima wandelen. Je moet alleen wel extra aandacht besteden aan je uitrusting. Waar moet je aan denken als je in de kou of in de regen gaat wandelen? FitStap geeft je tips om warm en droog te blijven.

Tip 1: Check het weerbericht

Controleer voordat je op pad gaat altijd eerst de weersvoorspellingen. Wat is de temperatuur en is er regen of misschien zelfs sneeuw op komst? Je kunt dan hierop je kleding aanpassen.

Tip 2: Draag meerdere lagen over elkaar

Draag als het koud en nat is meerdere lagen kleding over elkaar heen in plaats van één hele dikke laag. De verschillende kledinglagen isoleren beter en houden je lichaamswarmte daardoor beter vast. Draag op je lichaam thermisch ondergoed, daarboven bijvoorbeeld een fleecetrui en als buitenste laag een jack. Bij regen moet de buitenste laag uit waterdicht materiaal bestaan (een regenjas). Het voordeel van het dragen van verschillende lagen is ook dat je onderweg altijd nog iets kunt uittrekken, mocht je het te warm krijgen.

Tip 3: Neem een poncho mee

Als het tijdens je wandeling plotseling gaat regenen, is een poncho erg handig. Je kunt deze snel over je kleding aantrekken. Een poncho is niet ademend, dus je gaat er snel in zweten. Trek de poncho daarom weer uit zodra het droog is.

Tip 4: Wel of geen paraplu?

Wandelen met een paraplu is over het algemeen niet heel prettig. Je kunt je beide armen dan niet goed bewegen tijdens het lopen en bovendien zijn veel paraplu’s niet goed bestand tegen harde wind. Een inschuifbare paraplu kan wel handig zijn om te gebruiken als je onderweg plotseling wordt verrast door een fikse regenbui. Zodra het droog is, kun je de paraplu weer makkelijk in je rugzak stoppen.

Tip 5: Draag handschoenen bij kou

Bijna niets is vervelender dan tijdens het wandelen koude en daardoor pijnlijke handen en vingers te krijgen. Draag bij koud weer daarom handschoenen. Belangrijk is dat handschoenen wind- en waterdicht zijn. Wanten zitten warmer dan handschoenen (omdat je vingers bij elkaar blijven), maar hebben als nadeel dat je je handen minder goed kunt gebruiken. Bekijk wat voor jou het prettigst is.

Tip 6: Zet een muts op als het koud is

Een groot deel van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd. Daarom is een muts bij koud weer heel belangrijk. Wol en fleece zijn goede materialen voor een muts. Zorg ervoor dat de muts goed aansluit op je hoofd, zodat de warmte niet kan ontsnappen.

Tip 7: Kies de juiste sokken

Goede sokken zijn van belang om je voeten warm te houden. Kies niet te dikke sokken, want dan kan het transpiratievocht niet goed weg en is er kans op blaarvorming. Ook het dragen van meerdere sokken over elkaar heen is af te raden, want door de wrijving ontstaan makkelijk blaren. Een goed materiaal voor wandelsokken is (merino)wol, want dit kan vocht afvoeren en houdt tegelijkertijd de warmte goed vast. In dit artikel op Wandel.nl lees je meer over de juiste wandelsokken.

Tot slot nog een extra tip voor je uitrusting. Niet om droog en warm te blijven, maar wel om veilig te wandelen: Zorg voor goede verlichting als het donker is.

Als het slecht weer is, is het ook vroeger donker. Houd hier rekening mee als je ’s middags of ’s avonds op pad gaat. Zorg in de schemering en in het donker voor goede verlichting, zoals een hoofdlamp en een reflecterend hesje. In dit artikel op Wandel.nl lees je meer over verlichting voor wandelaars.

Bekijk alle artikelen