Gezond in beweging met FitStap!

Wel of niet trainen met een verkoudheid?

De ‘r’ is in de maand en dat betekent dat een verkoudheid op de loer ligt. Kun je met een verkoudheid gewoon doortrainen of is het beter om rust te nemen? FitStap geeft je advies.

Een snotneus en een zere keel, we hebben hier allemaal wel eens last van. Vooral in de herfst en winter heb je kans om een verkoudheids- of griepvirus op te lopen. Zeker als je net je conditie lekker aan het opbouwen bent, zit je hier natuurlijk niet op te wachten.

Griep of verkoudheid?

Om te bepalen of het verstandig is om te sporten, moet je eerst weten of je een verkoudheid hebt of dat je de griep te pakken hebt. Dit is niet hetzelfde. Bij verkoudheid heb je keelpijn, een verstopte neus en moet je niezen en hoesten. Je voelt je niet helemaal fit, maar bent niet ziek. Dit duurt meestal een week.

Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus en dit maakt je echt ziek. Je hebt koorts (temperatuur boven de 38 graden), keelpijn, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Hoewel de koorts normaal gesproken na een paar dagen zakt, kun je nog een aantal weken vermoeid en niet fit zijn.

Wel of niet sporten?

Met een lichte verkoudheid kun je gewoon blijven sporten. Soms kan wat beweging in de frisse lucht dan juist prettig zijn. Pas wel op dat je niet afkoelt. Ga niet in de stromende regen wandelen en kleed je voldoende warm aan. Is het heel slecht weer, doe dan binnen wat oefeningen. Of zoek in de sportschool een loopband of hometrainer op. Op die manier kom je toch aan je lichaamsbeweging, zonder kou te vatten. Doe het met een verkoudheid wat rustiger aan tijdens je training. Wandel in een rustiger tempo dan normaal en kort je training iets in. Op die manier voorkom je dat de verkoudheid de volgende dag erger is geworden. Vergeet ook niet om goed te drinken. Met een verkoudheid verlies je extra vocht, dus zorg ervoor dat je dit voldoende aanvult.

Ga bij griep niet trainen. Door te gaan sporten, zal het alleen maar langer duren voordat je bent hersteld van de griep. Bovendien kan sporten met griep zelfs gevaarlijk zijn. Dat je door te sporten de koorts uit je lichaam kunt zweten, is een fabeltje. Je kunt hierdoor een infectie van je hartspier krijgen, met levensgevaarlijke hartritmestoornissen of zelfs hartfalen tot gevolg. Houd bij griep dus echt rust. Wanneer kun je na griep weer sporten? Hiervoor geldt de volgende regel: verdubbel het aantal dagen waarop je koorts had en houd dat aantal dagen rust. Als je bijvoorbeeld drie dagen koorts had, mag je zes dagen niet sporten. Luister sowieso goed naar je lichaam. Ben je na die zes rustdagen nog erg vermoeid, accepteer dan dat je lichaam meer tijd nodig heeft om te herstellen.

Bekijk alle artikelen