Gezond in beweging met FitStap!

FitStap-training in Heumen: Forse vooruitgang, maar vooral veel plezier

Het dorpje Heumen, ten zuiden van Nijmegen, is normaal gesproken op een doordeweekse middag vrijwel uitgestorven. Behalve dit najaar op de maandagmiddag. Dan verzamelt de groep van FitStap-coach Linda Leenders zich op het plein bij de kerk voor de wekelijkse groepstraining. Fietsen worden geparkeerd, de sportieve kleding komt tevoorschijn en sneakers worden ingeruild voor een paar stevige wandelschoenen.

Deze maandag in november staat de laatste gezamenlijke FitStap-training voor deze groep op het programma. ‘We gaan daarom weer de Shuttle Walk Test doen’, kondigt Linda aan, als de groep compleet is. Twaalf weken geleden begon het FitStap-avontuur voor de zeven deelnemers met dezelfde test. In de weken die volgden, gingen zij aan de slag met de trainingen en oefeningen binnen het FitStap-programma. ‘Ik heb dit weekend zeventien kilometer achter elkaar gelopen’, vertelt Gerdie, die de smaak te pakken heeft gekregen. ‘Mijn doel is om komend jaar de Vierdaagse Nijmegen te lopen.’

Met flinke pas loopt de groep naar de testlocatie: een parkeerplaats bij het buurthuis. Linda zet de gekleurde pionnen uit en vertelt wat ook alweer de bedoeling is bij de Shuttle Walk Test. Een geluidssignaal geeft aan met welke snelheid de deelnemers straks tussen de pionnen moeten wandelen. De tijd tussen de signalen wordt steeds korter, dus de deelnemers moeten steeds sneller lopen. Wie niet meer op tijd bij de pion is, moet stoppen.

Nadat het eerste signaal over de parkeerplaats klinkt, zetten de deelnemers zich in gang. De test is ten einde als de laatste loper het tempo van de geluidssignalen niet meer kan bijbenen. Na afloop geeft Linda het verlossende woord: iedereen heeft forse vooruitgang geboekt. ‘Ik ben enorm trots op jullie’, zegt Linda enthousiast. Blije gezichten en een applaus van de groep volgen op het mooie resultaat. De wandelsnelheid ging bij alle deelnemers omhoog, bij sommigen zelfs met 2 tot 3 kilometer per uur. Dit is te merken als de groep na de test de training voortzet en in een stevig tempo door de groene omgeving van Heumen loopt. ‘In het begin hield niet iedereen het tempo van de groep bij, maar daar houd ik altijd rekening mee’, vertelt Linda. ‘De snelsten laat ik dan halverwege omkeren, zodat de groep weer bij elkaar komt.’

‘Zullen we hier even stoppen?’, roept Linda op een grasveldje met uitzicht op het Maas-Waalkanaal. Tijdens iedere groepstraining staan er cognitieve fitness-oefeningen op het programma. De deelnemers gaan in een kring staan, waarna ze bij het opnoemen van de letters van het alfabet afwisselend een stap naar links of naar rechts zetten. Zelfs een passerende boot weet de deelnemers niet uit hun concentratie te brengen. Na de oefening gaat het weer verder, over met herfstbladeren beklede paden en wegen rond het landelijke Heumen. ‘Ik heb zelfs gebieden ontdekt, die ik nog niet kende’, vertelt deelneemster Tonny. Ook na FitStap zal ze regelmatig in deze omgeving blijven wandelen. Dit geldt ook voor de andere zes deelnemers, vertellen ze na afloop van de training bij een beker warme thee. De gezelligheid tijdens de trainingen gaan ze nog missen. Want niet alleen hebben de FitStap-deelnemers wekelijks hun ervaringen uitgewisseld, ze hebben vooral ook heel veel plezier gehad samen.

Bekijk alle artikelen