Gezond in beweging met FitStap!

Hoge bloeddruk? Zo zorg je voor een gezonde leefstijl

Een hoge bloeddruk vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Heb je een hoge bloeddruk, dan is een gezonde leefstijl extra belangrijk. Waar moet je op letten?

Wat is bloeddruk?

Bloeddruk is, zoals de naam al zegt, de druk in je bloedvaten. Als je hart zich samentrekt en het bloed in je lichaam pompt, is je bloeddruk het hoogst. Dit noemen we de bovendruk. Het moment van ontspanning van het hart (dan is de druk laag) heet de onderdruk. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen, de boven- en de onderdruk. Je bloeddruk is niet altijd hetzelfde. Bij lichamelijke activiteit stijgt je bloeddruk, om weer te zakken als je tot rust komt. Daarom moet je voor het meten van je bloeddruk altijd eerst 5 minuten rustig gaan zitten. Wat een gezonde bloeddruk is, hangt af van je leeftijd. Gemiddeld wordt een bloeddruk van maximaal 140/90 als gezond beschouwd.

Klachten bij hoge bloeddruk

Bij een hoge bloeddruk heb je meestal geen klachten. Dat maakt een hoge bloeddruk verraderlijk. Ook is er meestal geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen, zoals overgewicht, roken, maar ook erfelijke factoren. Verder is de kans op hoge bloeddruk groter als je ouder bent, omdat de bloedvaten naarmate je ouder wordt steeds iets nauwer worden.

Zeker als je ouder dan 50 jaar bent, is het goed om af en toe je bloeddruk te meten. Zo kun je tijdig maatregelen nemen als je bloeddruk te hoog is. Soms kan een verbetering van je leefstijl al voldoende zijn om je bloeddruk naar een gezonde waarde te laten dalen. Overleg dit altijd met je huisarts. Ook als je medicijnen voorgeschreven krijgt, is het belangrijk om voor een gezonde leefstijl te zorgen.

Waar moet je op letten bij een hoge bloeddruk?

Stop met roken

Nicotine verhoogt namelijk je bloeddruk.

Let op je voeding

Eet minder vet en minder zout. In dit artikel lees je meer over zout in voeding. Pas bij hoge bloeddruk ook op met zoethout, zoals zoethoutthee. De stof glycyrrhizinezuur in zoethout kan je bloeddruk verhogen. Deze stof zit ook in drop, dus wees ook hier voorzichtig mee. Vind je het moeilijk om een gezond voedingspatroon aan te houden of weet je niet goed welke producten gezond zijn? Neem dan contact op met een diëtist.

Probeer stress en spanning te verminderen

In dit artikel geven we je tips waarmee je makkelijker je hoofd leeg kunt maken.

Vermijd of verminder alcohol

Alcohol heeft een bloeddruk verhogende werking. Het is het beste om alcohol te vermijden of dit te beperken tot maximaal 1 glas per dag.

Val eventueel af (als je te zwaar bent)

Als je te zwaar bent, dan kan het verliezen van lichaamsgewicht je bloeddruk verlagen.

Beweeg voldoende

Voldoende lichaamsbeweging is gezond voor je bloeddruk. Bovendien kun je op die manier beter op een gezond gewicht blijven. Probeer per week minimaal 2,5 uur matig intensief te bewegen. Wandelen is een prima manier om te bewegen. Het is minder belastend voor spieren en gewrichten dan hardlopen. Bovendien stap je zo je voordeur uit.

Meer informatie?

Op deze pagina op de site van de Hartstichting vind je meer informatie over hoge bloeddruk.

Bekijk alle artikelen