Gezond in beweging met FitStap!

Sporten terwijl je een overvolle agenda hebt: tips

Druk, drukker, drukst. Werk, gezin, het huishouden, een sociaal leven... Soms is het moeilijk om tijd vrij te maken om te gaan sporten. FitStap geeft je tips om toch voldoende te sporten als je weinig tijd hebt.

Tip 1: Kies de juiste sport voor jouw dagschema

De ene sport is makkelijker in je drukke schema in te passen dan de andere. Geen tijd om naar de sportschool of naar het zwembad te gaan? Kies dan voor een sport die je vanuit huis kunt doen, op een tijdstip dat het jou uitkomt.

Tip 2: Sport in de ochtend of juist ’s avonds

Als je het druk hebt, is het vaak makkelijker om ’s ochtends vroeg of ’s avonds te gaan sporten dan overdag. Bedenk je op welk moment van de dag je soms nog wat tijd over hebt. Heb je kinderen die je ’s ochtends moet aankleden en naar school moet brengen? Dan is het wellicht een idee om ’s avonds als ze in bed liggen te gaan trainen. Heb je ’s avonds vaak vergaderingen of ben je laat van je werk thuis? Probeer dan eens wat vroeger op te staan en ’s ochtends aan het begin van de dag te sporten. Bijkomend voordeel: je hebt een fris begin van je dag en voelt je vaak de rest van de dag fitter en energieker.

Tip 3: Plan je trainingen op vaste momenten in de week

Van uitstel komt afstel. Plan je trainingen daarom op vaste dagen en vaste tijden. Bijvoorbeeld op twee avonden of op zondagochtend. Plan op die momenten geen andere afspraken.

Tip 4: Combineer bewegen met andere taken

Moet je nog snel een boodschap doen in de supermarkt? Of heb je een afspraak bij de tandarts? Ga er lopend heen (of fietsend als de afstand te groot is). Zo heb je toch mooi bewogen. Of ga wandelen in je pauze, in plaats van in de kantine te zitten. Probeer je collega’s mee te krijgen, zodat die ook meteen bewegen.

Tip 5: Stap eerder uit de bus/trein

Ga je met de bus of trein naar je werk? Stap dan een halte eerder uit en ga het laatste stuk wandelen.

Tip 6: Maak van sporten een sociale activiteit

Spreek voortaan met vrienden en vriendinnen af om bijvoorbeeld te gaan wandelen in plaats van ergens zittend bij te kletsen. Dat terrasje is er ook nog nadat je hebt gewandeld (en dan is het er zelfs nog fijner).

Tip 7: Ook kort sporten is goed

Je hoeft niet uren achter elkaar te sporten om fit te worden. Ook een half uurtje in een stevig tempo wandelen is al heel effectief. Vaak is een paar keer per week korter sporten zelfs nog effectiever dan één keer lang.

Naar alle artikelen