Gezond in beweging met FitStap!

Tips om je te motiveren in de donkere maanden

In de herfst- en wintermaanden kan het soms net iets moeilijker zijn om de deur uit te stappen voor je portie lichaamsbeweging dan in de lente en de zomer. Het is vroeger donker en als je pech hebt waait en regent het ook nog. Met deze tips blijf je ook in de donkere maanden gemotiveerd.

1. Zorg voor goede (en vooral warme) kleding

Comfortabele kleding zorgt voor meer trainingsplezier. Zorg er in de herfst en winter vooral voor dat je kleding draagt die je warm houdt en ervoor zorgt dat je bij regen niet helemaal doorweekt raakt. Hiervoor zijn verschillende soorten jacks op de markt. Heb je eenmaal een goede winteroutfit aangeschaft, dan is het natuurlijk zonde om deze niet te gaan gebruiken. Goede stok achter de deur dus. Denk ook aan handschoenen en een muts als je in de herfst en winter gaat trainen.

2. Spreek met jezelf een duidelijk doel af voor na de winter

Stel aan het begin van de herfst een duidelijk doel voor jezelf. Dit doel wil je na de wintermaanden hebben bereikt. Bijvoorbeeld: in maart wil je vijf kilometer in stevig tempo aan één stuk kunnen lopen. Of: in maart wil je aan een georganiseerde wandeltocht van 10 kilometer kunnen meedoen. Op die manier spoor je jezelf aan om ook in de wintermaanden te blijven bewegen. Schrijf je doel ergens op, zodat je jezelf hier regelmatig aan herinnert.

3. Nu zaaien, straks oogsten

Door ook in de herfst en winter te blijven trainen, ben je straks in het voorjaar fitter. Zou je in de komende periode niets doen, dan moet je in de lente weer helemaal bij nul beginnen. Door aan je fitheid te blijven werken, ben je in het voorjaar fitter. Dan kun je bijvoorbeeld (als het lekker weer is) langere wandelingen maken. En je past zonder problemen in die leuke voorjaarsoutfit. Die gedachten kunnen je motiveren.

4. Geniet van de duisternis

Misschien train je liever bij daglicht, maar wandelen in de avondschemering of in het donker heeft ook zijn charmes. De zonsondergang, andere geluiden, sfeervolle verlichting (zeker rond de feestdagen). Zet je zintuigen open en geniet van je omgeving als je in het donker op pad gaat. Zorg wel voor goede verlichting. Niet alleen om zelf goed de weg voor je te kunnen zien, maar ook om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers jou zien.

Bekijk alle artikelen