Gezond in beweging met FitStap!

Met deze 8 tips ga je een winterdip te lijf

De dagen worden steeds korter. Buiten is het vaak grijs en nat: niet echt weer om vrolijk van te worden. Je kunt je hierdoor wat neerslachtig en vermoeid gaan voelen. Met deze 8 tips gaan de donkere wintermaanden er een stuk lichter en zonniger uitzien.


1. Ga naar buiten

Ga iedere dag naar buiten, zodat je een dagelijkse portie daglicht krijgt. Ook al is het somber weer, je ziet toch meer daglicht dan wanneer je alleen maar binnen blijft. Ook van de frisse buitenlucht knap je op.

2. Kom in beweging

Door te bewegen, blijf je niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk fit. Tijdens het bewegen maak je het gelukshormoon endorfine aan, waardoor je je zowel tijdens als na je inspanning beter voelt. Door iedere dag een wandeling te maken, kun je de eerste twee tips zelfs met elkaar combineren.

3. Zorg voor structuur op de dag

Probeer op vaste tijden op te staan, te eten, te trainen/bewegen en naar bed te gaan. Op die manier geef je jezelf houvast.

4. Zorg voor meer (dag)licht in je woning

Zorg dat er voldoende daglicht in je woning komt. Doe de gordijnen open of gebruik eventueel vitrages die het daglicht goed doorlaten. Maak je woning in de avonduren gezellig met sfeervolle verlichting.

5. Eet gezond en gevarieerd

Goede en gevarieerde voeding is altijd belangrijk, maar zeker ook in de wintermaanden. Eet voldoende groente en fruit voor de vitaminen. Als je voldoende gevarieerd eet, heb je in principe geen voedingssupplementen nodig. Hier lees je meer over vitamines.

6. Plan regelmatig een leuke activiteit

Spreek regelmatig met jezelf (of natuurlijk met anderen) af om iets leuks te gaan doen. Ga naar de film, koop een boek dat je graag wilt hebben, spreek af met een vriend(in) om een mooie wandeling op de Veluwe te maken, start met die cursus fotograferen die je altijd al eens wilde volgen etc. etc.

7. Schrijf dagelijks minimaal één positieve gebeurtenis van die dag op

Denk ’s avonds terug aan iets positiefs dat je die dag hebt meegemaakt en noteer dit. Het kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: de rijp die je op de takken van de bomen zag tijdens je ochtendwandeling, een fijn gesprek met je collega, je kat die spinnend op je schoot ging zitten, een leuk programma dat je op tv zag. Door aan deze ‘leuke dingen’ te denken, kom je in een positieve stemming.

8. En tot slot nog een helpende gedachte...

Bedenk je dat het vanzelf weer lente wordt. Vanaf eind december worden de dagen al steeds iets langer.

Bekijk alle artikelen