Gezond in beweging met FitStap!

Even geen zin om te trainen? Zo maak je wandelen nóg leuker

Misschien herken je het wel: je zit op de bank en je moet nog trainen, maar je hebt geen zin. FitStap geeft je een aantal tips ter motivatie om makkelijker de deur uit te stappen voor je wandeltraining.

1. Geef jezelf een opdracht of doel

Motiveer je om naar buiten te gaan door jezelf een opdracht of doel te geven. Het kan gaan om een bepaalde afstand (5 kilometer lopen), maar ook om iets heel anders. Bijvoorbeeld: vind langs de route zoveel mogelijk paddenstoelen (in de herfst), bloemen (in de lente en zomer) of probeer zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te ontdekken.

2. Spreek af met een wandelmaatje

Door met iemand af te spreken om samen te wandelen, heb je een stok achter de deur. Bovendien kun je al wandelend op een prettige en ongedwongen manier met elkaar praten. Je kunt makkelijker eens een stilte laten vallen tijdens het wandelen. Dus app een vriend of vriendin en vraag deze om met je mee te wandelen.

3. Zoek eens een andere route

Verandering van spijs doet eten, is een bekend gezegde. Dat geldt zeker ook voor wandelen. Zoek eens een gebied waarin je nog niet eerder hebt gelopen. Door regelmatig een andere route te kiezen, houd je variatie in je wandeltraining.

4. Train in een groep

Door op een vast tijdstip in een groep te trainen, heb je in ieder geval op dat moment een belangrijke reden om de deur uit te stappen. De groep wacht immers op je. Maar je kunt in een groep ook ervaringen uitwisselen. Wat doen je groepsgenoten om zich te motiveren? Bovendien heb je een heleboel wandelmaatjes met wie je ook op andere momenten nog eens kunt afspreken voor een gezamenlijke wandeling.

5. Combineer je training met een andere (leuke) activiteit

Zin om eens naar de sauna, de bioscoop of naar een museum te gaan? Mits op loopafstand, kun je er wandelend naar toe. Reis je met de bus, dan kun je een halte eerder uitstappen en het laatste stuk gaan lopen. Je wandelt én door een nieuwe omgeving én je wandeling heeft een leuke eindbestemming.

6. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Na je wandeltraining neem je een warme kop thee en/of kijk je die spannende Netflix-serie. Door jezelf alvast een beloning na de gedane arbeid in het vooruitzicht te stellen, is het makkelijker om te gaan trainen. Want na je training geniet je nog veel meer van die kop thee of van die spannende serie. Dat weet je toch nog wel van de vorige keer? Hup, die bank af dus!

Bekijk alle artikelen