Gezond in beweging met FitStap!

Hier moet je op letten als je geen of weinig vlees eet

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geen of minder vlees te eten. Hoe zorg je ervoor dat je zonder vlees te eten wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgt? FitStap geeft je tips.

Op welke voedingsstoffen moet je letten als je geen of weinig vlees eet?

Vlees en vis zijn bronnen van eiwitten, vitamine B12 en vitamine D en ijzer. Als je geen vlees eet, kun je hier een tekort aan krijgen. Zorg er daarom voor dat je deze bronnen op een andere manier, via vervangende producten, binnenkrijgt. Zeker als je veel sport moet je op de inname van eiwitten letten. Eiwitten zijn belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. In dit artikel op de site van FitStap lees je meer over eiwitten en hoeveel je hiervan nodig hebt.

Vleesvervangers

Loop tegenwoordig een supermarkt binnen en je ziet schappen vol liggen met vleesvervangers in alle soorten en maten. Van burgers tot schnitzels en van rookworsten tot gehakt. Deze producten zijn vaak gemaakt van soja of eetbare schimmels en zijn over het algemeen een goede vervanging van vlees. Kijk wel op het etiket wat er precies in een product zit. Sommige vleesvervangers bevatten relatief veel vet en weinig eiwit. Dit mag af en toe best, maar kies bij voorkeur producten met minder vet en met voldoende eiwitten. Let er ook op of er vitamine B12 aan het product is toegevoegd. Als je geen vlees eet, heb je kans om te weinig van deze vitaminesoort binnen te krijgen.

Peulvruchten

Peulvruchten zijn heel gezond, want ze bevatten behalve eiwitten ook veel ijzer en vezels. Voorbeelden hiervan zijn bonen (van witte tot bruine bonen), linzen, kikkererwten, sojabonen en kapucijners. Bijkomend voordeel van peulvruchten is dat ze weinig vet bevatten.

Zuivel en eieren

Kaas bevat relatief veel verzadigd vet en minder eiwitten dan vlees en is daardoor een minder geschikte vervanger van vlees. Ook in zuivel zit vaak minder eiwit dan in vlees. Kwark (mager) bevat wel veel eiwit en is een goed alternatief als je geen vlees eet. Eet, zeker als je veel sport, dagelijks een schaaltje kwark met fruit. Bij eieren moet je er rekening mee houden dat deze minder eiwit bevatten dan een stuk vlees. Combineer een ei bij je hoofdgerecht met een ander eiwitrijk product, bijvoorbeeld met kwark als nagerecht.

Bekijk alle artikelen