Gezond in beweging met FitStap!

Coaches - Programma

Zorg van de Zaak Netwerk trotse samenwerkingspartner FitStap

Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) sloot een uniek partnerschap met Zorg van de Zaak Netwerk. De wandelbond en het zorgnetwerk werken de komende jaren samen om het Nationaal Preventieakkoord letterlijk handen en voeten te geven. Een gezonde leefstijl is in deze tijd belangrijker dan ooit! Wandelen wordt de komende jaren integraal onderdeel van de dienstverlening van het Zorg van de Zaak Netwerk.

Bas Tomassen, directievoorzitter: “Dat doen we enerzijds door wandelen nadrukkelijk te positioneren als onderdeel van een gezonde leefstijl en structurele wandelactiviteiten aan te bieden aan medewerkers en klanten van Zorg van de Zaak Netwerk. En anderzijds door de erkende wandelprogramma’s van KWBN (FitStap) samen door te ontwikkelen en te integreren in re-integratie programma’s. Zo gaan we samen de kracht van wandelen benutten om mensen gezond en inzetbaar te houden.”

Dankzij deze samenwerking zijn we in staat FitStap te promoten bij een enorme doelgroep én kunnen we verdere kwaliteitsslagen maken. Wij kijken dan ook uit naar een succesvolle samenwerking! Vanzelfsprekend blijven wij je informeren over deze samenwerking en de kansen die het jou als FitStap coach biedt.

Klik hier voor het nieuwsbericht over onze samenwerking.

Werkwijze

Je bent FitStap coach en wilt gaan starten met een programma. Hoe ga je te werk? In het schema vind je een schets van het proces.


Klik hier voor een puntsgewijze beschrijving van het proces (met links naar de verschillende formulieren).

Profielpagina coach

Iedere FitStap coach heeft op fitstap.nl een eigen profielpagina. Hierop staan een persoonlijke kennismakingstekst, een foto, jouw 06-nummer en jouw e-mailadres. Ben je nieuw als coach? Lever bovengenoemde zaken dan zo snel mogelijk aan via info@fitstap.nl, zodat we kunnen zorgen dat je vindbaar bent op de FitStap-website. Wil je één 06-nummer en één e-mailadres aanleveren (en niet meerdere)?

Jouw 06-nummer en e-mailadres gebruiken we ook in onze communicatie naar jou.


Aanmelden nieuw programma

 • Wil je een nieuw programma doorgeven? Gebruik dan dit locatieformulier. Zo beschikken we altijd over de juiste en volledige gegevens. Aanmelden van nieuwe programma's via de mail kunnen we niet in behandeling nemen.
 • Je bepaalt zelf de deelnameprijs voor jouw programma. Deze kun je ook aan ons doorgeven via het locatieformulier.
 • Daarnaast bepaal je of je jouw programma op een vaste dag en tijdstip aan wilt bieden of kiest voor doorlopend aanbod. Dit laatste houdt in dat je in overleg met de deelnemers dag en tijdstip bepaalt. Je moet dan dus wel enige mate van flexibiliteit hebben. De keuze voor vaste dag/tijdstip of doorlopend aanbod geef je ook aan op het locatieformulier.
 • Je kiest ook zelf of je de inschrijving van de deelnemers wilt laten lopen via www.fitstap.nl of dat je het inschrijfformulier zelf op jouw eigen website wilt plaatsen (hierbij leveren wij een link aan die je kunt plaatsen). Vereiste voor het laatste is wel dat jouw website er kwalitatief goed uit ziet. Ook is het mogelijk om deelnemers op papier (bijv. bij een bijeenkomst/proefles) te laten inschrijven. Ook de keuze voor de manier van inschrijven, geef je door via het locatieformulier.
 • Controleer na het invullen nog even extra of de postcode klopt. Op basis van de postcode wordt namelijk de locatie in het systeem juist bepaald (de coördinaten).
 • Eventuele extra opmerkingen m.b.t. de startlocatie kun je vermelden op het aanmeldformulier. Deze worden in de mail naar de deelnemer gecommuniceerd.
 • We kunnen alleen volledig ingevulde formulieren verwerken. Een voorlopige locatie of datum/tijdstip kunnen we niet in behandeling nemen. Geef een nieuwe locatie daarom pas door als alle gegevens definitief zijn.
 • Aangemelde locaties en programma’s worden uiterlijk na 1 week geplaatst op de website www.fitstap.nl.

Aankopen pakketten

Ga je starten met jouw FitStap programma? Zorg er dan eerst voor dat je pakketten voor jouw deelnemers koopt.

Inhoud pakket

 • Toegang voor 1 deelnemer tot de FitStap-app. Deze blijft één jaar toegankelijk.
 • Basislidmaatschap KWBN voor de deelnemer.

Ga jij jouw eerste FitStap programma aanbieden? Dan is het de bedoeling dat je 10 pakketten koopt. De kosten hiervan bedragen €200 (excl. BTW). Daarna kun je pakketten per stuk (dus per deelnemer) kopen. De kosten van een pakket per stuk zijn €20 (excl. BTW).

Je koopt de pakketten via het aankoopformulier FitStap pakketten. Je rekent de pakketten direct af via iDeal.

Toelichting dashboard

De ontwikkelingen van jouw deelnemers houd je bij via het FitStap dashboard.

Hoe krijg je toegang tot het dashboard?
Zodra jouw programma voldoende deelnemers heeft om van start te gaan, ontvang je per mail een link naar het dashboard. Tevens krijg je een toegangscode. Met deze code heb je blijvend toegang tot het dashboard (dus ook als jouw programma beëindigd is).

Welke informatie vind je in het dashboard?
In het dashboard vind je de volgende informatie terug:

 • Toelichting programma en handleidingen (inclusief online middelen uit de toolkit)
 • Overzicht van de verschillende groepen en resultaten
 • Op groepsniveau en deelnemerniveau inzicht in status en resultaten
 • Berichtenservice om met de groep te communiceren

Toelichting app

De FitStap app is een belangrijk onderdeel van het FitStap programma. Alle deelnemers krijgen toegang tot deze app.


Hoe krijgen deelnemers toegang tot de app?
Eén week voor de start van het programma ontvangen de deelnemers via e-mail een link naar de app. Ook ontvangen zij een toegangscode. De deelnemers kunnen tijdens de duur van het programma gebruik maken van alle faciliteiten van de app. Na registratie blijft de volledige app nog een jaar toegankelijk voor ze.

Krijg je als coach ook toegang tot de app?
De FitStap app is er voor de deelnemers. Maar natuurlijk wil je als coach wel weten hoe de app eruit ziet en werkt. Bij de start van jouw eerste programma ontvang je daarom als coach ook inloggegevens voor de app. Je kunt gedurende jouw eerste programma de app eenmalig inzien. Zo krijg je een beeld van wat we de deelnemer met de app bieden.

Shuttle Walk test

Tijdens FitStap maak je gebruik van de Shuttle Walk test. Deze vind je hier. Klik hieronder voor het geluidsbestand:

Belang en werkwijze certificering

Om aan te tonen dat FitStap een effectief beweegprogramma is, is certificering van groot belang. Het Kenniscentrum Sport en een Erkenningscommissie interventies beoordelen in Nederland leefstijlinterventies. Dat gebeurt op drie niveaus: 1) Goed beschreven, 2) Goed onderbouwd en 3) Bewezen effectief. Deze certificering is dus erg belangrijk richting deelnemers, partners, overheden en zorgverzekeraars. Zo weten zij dat ze met een bewezen effectieve interventie werken (bij behalen van niveau 3). Om in de toekomst kans te maken op een vergoeding door zorgverzekeraars is het behalen van niveau 3 essentieel!

Op 3 oktober 2019 kregen we van Kenniscentrum Sport de erkenning voor niveau 2 van het kwaliteitskeurmerk ‘Erkende sport- en beweeginterventie’. Daarmee is FitStap dus officieel Goed onderbouwd. De volgende stap is het bereiken van niveau 3: Bewezen effectief.

Om ook dit niveau te bereiken, moeten we wetenschappelijk de kwaliteit van FitStap aantonen. Daarvoor werken we samen met de Universiteit van Maastricht. Samen met hen ontwikkelden we vragenlijsten voor zowel deelnemers als coaches. De resultaten hiervan geven ons inzicht in verbeterpunten van het programma én leveren de benodigde informatie op voor de certificering.

In het kader van dit onderzoek verspreiden we de onderstaande vragenlijsten op de volgende manieren:

Vragenlijst

Voor wie

Hoe verspreid

Inschrijfformulier

Deelnemer

Via link op www.fitstap.nl of site coach

Intakeformulier

Deelnemer

In bevestigingsmail na aanmelding

Nulmeting

Deelnemer

In mail voor start programma

Nameting

Deelnemer

In mail na afloop programma

Procesevaluatie

Coach

Per mail na afloop programma

Shuttle Walk test

Coach

Stuur de resultaten van de eerste en tweede shuttle walk test zelf naar info@fitstap.nl na afloop van ieder programma

Van het inschrijf- en intakeformulier ontvang jij ook een kopie. Deze bevatten namelijk essentiële informatie voor jou als coach om het programma op een goede manier aan te kunnen bieden.

De vragenlijsten worden vanuit ons verzonden. Voor het krijgen van feedback hierop, is jouw steun echter onmisbaar. Daarom het dringende verzoek om jouw deelnemers op het belang van het invullen van de vragenlijsten te wijzen. Met name het invullen van de nul- en nameting kost wat meer tijd. Daarom verloten we onder de inzenders van zowel nul- als nameting 10 Lowe Alpine Heuptassen ter waarde van € 59,95. Overigens geeft het invullen van de metingen ook de deelnemers zelf een mooi inzicht in hun vooruitgang.

We begrijpen dat het invullen van formulieren door de deelnemers en door jullie extra werkzaamheden met zich mee brengt. Maar alleen sámen met jullie kunnen we van FitStap een groot succes maken! Als we eenmaal partners hebben zoals zorgverzekeraars zal naar verwachting het aantal deelnemers flink toenemen.

Proeflessen

Speciaal voor mensen die twijfelen over deelname introduceren we de FitStap Proefles. We bieden hen zo de mogelijkheid gratis een groepstraining mee te maken. Dé manier om te ontdekken of FitStap iets voor hen is, voordat zij zich er voor drie maanden aan verbinden.

Hoe gaat de FitStap Proefles in zijn werk?

Op de website fitstap.nl verwijzen wij geïnteresseerden door naar de FitStap coach van hun keuze. Jij kunt ze dan direct info geven over een proefles en meteen een afspraak maken. Deelname aan een proefles is gratis.

  Nieuwe FitStap coaches

  Op 8 en 9 april 2022 vond de opleiding FitStap Coach weer plaats. Met een enthousiaste groep doorliepen we het programma. Op zaterdag 9 april ontvingen vijftien nieuwe FitStap coaches hun certificaat.

  We heten de volgende nieuwe FitStap coaches welkom:

  • Jet van Dijk (Amsterdam)
  • Gwenda Noppert (Heerenveen)
  • Dorien van Steen (Jirnsum)
  • Judith van der Leer (Leersum)
  • Annet van Doorn (Lith)
  • Aziz Hammad (Maassluis)
  • Vincent Pieterson (Manderveen)
  • Peter Wolters (Nieuw Roden)
  • Natasja Vermaas (Nootdorp)
  • Beatrix Tas (Pijnacker)
  • Alied Wemmenhove (Ruinen)
  • Ina de Groot (Vasse)
  • Nathalie Hexspoor (Veldhoven)
  • Manuela Kortekaas (Wassenaar)
  • Ilse Korving (Zoetermeer)

  Nieuwe opleiding FitStap coach in september 2022

  Op vrijdag 23 en zaterdag 24 september 2022 bieden we weer de opleiding FitStap coach aan in (de omgeving van) Utrecht. De inschrijving is inmiddels geopend. Ken je geïnteresseerden? Wijs ze dan op de info over de opleiding op de website van KWBN.

  Opleiding FitStap coach goedgekeurd door Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

  Het programma FitStap inclusief de bijbehorende opleiding tot FitStap coach wordt steeds bekender. Dat merkten we onlangs weer toen de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland de opleiding officieel goedkeurde. Dat betekent onder andere dat deelnemers die aangesloten zijn bij deze beroepsvereniging licentiepunten krijgen voor het succesvol afronden van de opleiding.

  Corona-gerelateerde berichten

  ___________________________________________________________

  KWBN-adviezen voor wandeltrainers en begeleiders

  In aanvulling op het landelijke sportprotocol werkte KWBN wandelspecifieke adviezen en tips uit om je zo goed mogelijk op weg te helpen bij jouw uitdagingen binnen de 1,5 meter samenleving. De adviezen zijn vastgesteld door een werkgroep van ervaren wandeltrainers en overige kenners van de wandelpraktijk. Op deze pagina op de website van KWBN vind je het Protocol Wandeltraining en wandelgroepen en andere mogelijk relevante informatie en protocollen.