Gezond in beweging met FitStap!

Coaches - Programma

Werkwijze

Je bent FitStap coach en wilt gaan starten met een programma. Hoe ga je te werk? In het schema vind je een schets van het proces.


Klik hier voor een puntsgewijze beschrijving van het proces (met links naar de verschillende formulieren).

Profielpagina coach

Iedere FitStap coach heeft op fitstap.nl een eigen profielpagina. Hierop staan een persoonlijke kennismakingstekst, een foto, jouw 06-nummer en jouw e-mailadres. Ben je nieuw als coach? Lever bovengenoemde zaken dan zo snel mogelijk aan via info@fitstap.nl, zodat we kunnen zorgen dat je vindbaar bent op de FitStap-website. Wil je één 06-nummer en één e-mailadres aanleveren (en niet meerdere)?

Jouw 06-nummer en e-mailadres gebruiken we ook in onze communicatie naar jou.


Aanmelden nieuw programma

 • Wil je een nieuw programma doorgeven? Gebruik dan dit locatieformulier. Zo beschikken we altijd over de juiste en volledige gegevens. Aanmelden van nieuwe programma's via de mail kunnen we niet in behandeling nemen.
 • Je bepaalt zelf de deelnameprijs voor jouw programma. Deze kun je ook aan ons doorgeven via het locatieformulier.
 • Daarnaast bepaal je of je jouw programma op een vaste dag en tijdstip aan wilt bieden of kiest voor doorlopend aanbod. Dit laatste houdt in dat je in overleg met de deelnemers dag en tijdstip bepaalt. Je moet dan dus wel enige mate van flexibiliteit hebben. De keuze voor vaste dag/tijdstip of doorlopend aanbod geef je ook aan op het locatieformulier.
 • Je kiest ook zelf of je de inschrijving van de deelnemers wilt laten lopen via www.fitstap.nl of dat je het inschrijfformulier zelf op jouw eigen website wilt plaatsen (hierbij leveren wij een link aan die je kunt plaatsen). Vereiste voor het laatste is wel dat jouw website er kwalitatief goed uit ziet. Ook is het mogelijk om deelnemers op papier (bijv. bij een bijeenkomst/proefles) te laten inschrijven. Ook de keuze voor de manier van inschrijven, geef je door via het locatieformulier.
 • Controleer na het invullen nog even extra of de postcode klopt. Op basis van de postcode wordt namelijk de locatie in het systeem juist bepaald (de coördinaten).
 • Eventuele extra opmerkingen m.b.t. de startlocatie kun je vermelden op het aanmeldformulier. Deze worden in de mail naar de deelnemer gecommuniceerd.
 • We kunnen alleen volledig ingevulde formulieren verwerken. Een voorlopige locatie of datum/tijdstip kunnen we niet in behandeling nemen. Geef een nieuwe locatie daarom pas door als alle gegevens definitief zijn.
 • Aangemelde locaties en programma’s worden uiterlijk na 1 week geplaatst op de website www.fitstap.nl. Heb je een volledige groep deelnemers, die binnen een week wil starten met een nieuw programma? Neem dan contact op via info@fitstap.nl.

Aankopen pakketten

Ga je starten met jouw FitStap programma? Zorg er dan eerst voor dat je pakketten voor jouw deelnemers koopt.

Inhoud pakket

 • Toegang voor 1 deelnemer tot de FitStap-app. Deze blijft één jaar toegankelijk.
 • Basislidmaatschap KWBN voor de deelnemer.

Ga jij jouw eerste FitStap programma aanbieden? Dan is het de bedoeling dat je 10 pakketten koopt. De kosten hiervan bedragen €200 (excl. BTW). Daarna kun je pakketten per stuk (dus per deelnemer) kopen. De kosten van een pakket per stuk zijn €20 (excl. BTW).

Je koopt de pakketten via het aankoopformulier FitStap pakketten. Je rekent de pakketten direct af via iDeal.

Toelichting dashboard

De ontwikkelingen van jouw deelnemers houd je bij via het FitStap dashboard.

Hoe krijg je toegang tot het dashboard?
Zodra jouw programma voldoende deelnemers heeft om van start te gaan, ontvang je per mail een link naar het dashboard. Tevens krijg je een toegangscode. Met deze code heb je blijvend toegang tot het dashboard (dus ook als jouw programma beëindigd is).

Welke informatie vind je in het dashboard?
In het dashboard vind je de volgende informatie terug:

 • Toelichting programma en handleidingen (inclusief online middelen uit de toolkit)
 • Overzicht van de verschillende groepen en resultaten
 • Op groepsniveau en deelnemerniveau inzicht in status en resultaten
 • Berichtenservice om met de groep te communiceren

Toelichting app

De FitStap app is een belangrijk onderdeel van het FitStap programma. Alle deelnemers krijgen toegang tot deze app.


Hoe krijgen deelnemers toegang tot de app?
Eén week voor de start van het programma ontvangen de deelnemers via e-mail een link naar de app. Ook ontvangen zij een toegangscode. De deelnemers kunnen tijdens de duur van het programma gebruik maken van alle faciliteiten van de app. Na registratie blijft de volledige app nog een jaar toegankelijk voor ze.

Krijg je als coach ook toegang tot de app?
De FitStap app is er voor de deelnemers. Maar natuurlijk wil je als coach wel weten hoe de app eruit ziet en werkt. Bij de start van jouw eerste programma ontvang je daarom als coach ook inloggegevens voor de app. Je kunt gedurende jouw eerste programma de app eenmalig inzien. Zo krijg je een beeld van wat we de deelnemer met de app bieden.

Aansprakelijkheidsverzekering

Om beginnende FitStap coaches zo snel mogelijk op weg te helpen, bieden we hen een gratis KWBN basislidmaatschap aan voor 1 jaar. Via dit lidmaatschap ben je als coach namelijk ook verzekerd voor aansprakelijkheid.

Ben je beginnende FitStap coach en nog geen KWBN-lid? Dan ontvang je van ons automatisch een bevestiging van een gratis lidmaatschap inclusief de daarbij horende Wandelvoordeelpas. Ben je al KWBN-lid, dan ben je ook al verzekerd voor aansprakelijkheid.*

Hier lees je meer over de Aansprakelijkheidsverzekering en de voorwaarden (Onder “Verzekerden” vallen ook coaches en trainers; deze worden door Aon nog letterlijk toegevoegd aan de voorwaarden op hun site).

Het is overigens wel jouw eigen verantwoordelijkheid te zorgen dat je na dat jaar zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluit of jouw lidmaatschap (tegen betaling van de dan geldende contributie) verlengt.

* Ben je al KWBN-lid, dan storten we geen betaalde contributies terug. Deze actie is puur een gebaar om beginnende FitStap coaches te helpen snel van start te kunnen gaan.

Shuttle Walk test

Tijdens FitStap maak je gebruik van de Shuttle Walk test. Deze vind je hier. Klik hieronder voor het geluidsbestand:

Belang en werkwijze certificering

Om aan te tonen dat FitStap een effectief beweegprogramma is, is certificering van groot belang. Het Kenniscentrum Sport en een Erkenningscommissie interventies beoordelen in Nederland leefstijlinterventies. Dat gebeurt op drie niveaus: 1) Goed beschreven, 2) Goed onderbouwd en 3) Bewezen effectief. Deze certificering is dus erg belangrijk richting deelnemers, partners, overheden en zorgverzekeraars. Zo weten zij dat ze met een bewezen effectieve interventie werken (bij behalen van niveau 3). Om in de toekomst kans te maken op een vergoeding door zorgverzekeraars is het behalen van niveau 3 essentieel!

Op 3 oktober 2019 kregen we van Kenniscentrum Sport de erkenning voor niveau 2 van het kwaliteitskeurmerk ‘Erkende sport- en beweeginterventie’. Daarmee is FitStap dus officieel Goed onderbouwd. De volgende stap is het bereiken van niveau 3: Bewezen effectief.

Om ook dit niveau te bereiken, moeten we wetenschappelijk de kwaliteit van FitStap aantonen. Daarvoor werken we samen met de Universiteit van Maastricht. Samen met hen ontwikkelden we vragenlijsten voor zowel deelnemers als coaches. De resultaten hiervan geven ons inzicht in verbeterpunten van het programma én leveren de benodigde informatie op voor de certificering.

In het kader van dit onderzoek verspreiden we de onderstaande vragenlijsten op de volgende manieren:

Vragenlijst

Voor wie

Hoe verspreid

Inschrijfformulier

Deelnemer

Via link op www.fitstap.nl of site coach

Intakeformulier

Deelnemer

In bevestigingsmail na aanmelding

Nulmeting

Deelnemer

In mail voor start programma

Nameting

Deelnemer

In mail na afloop programma

Procesevaluatie

Coach

Per mail na afloop programma

Shuttle Walk test

Coach

Stuur de resultaten van de eerste en tweede shuttle walk test zelf naar info@fitstap.nl na afloop van ieder programma

Van het inschrijf- en intakeformulier ontvang jij ook een kopie. Deze bevatten namelijk essentiële informatie voor jou als coach om het programma op een goede manier aan te kunnen bieden.

De vragenlijsten worden vanuit ons verzonden. Voor het krijgen van feedback hierop, is jouw steun echter onmisbaar. Daarom het dringende verzoek om jouw deelnemers op het belang van het invullen van de vragenlijsten te wijzen. Met name het invullen van de nul- en nameting kost wat meer tijd. Daarom verloten we onder de inzenders van zowel nul- als nameting 10 Lowe Alpine Heuptassen ter waarde van € 59,95. Overigens geeft het invullen van de metingen ook de deelnemers zelf een mooi inzicht in hun vooruitgang.

We begrijpen dat het invullen van formulieren door de deelnemers en door jullie extra werkzaamheden met zich mee brengt. Maar alleen sámen met jullie kunnen we van FitStap een groot succes maken! Als we eenmaal partners hebben zoals zorgverzekeraars zal naar verwachting het aantal deelnemers flink toenemen.

Proeflessen

Speciaal voor mensen die twijfelen over deelname introduceren we de FitStap Proefles. We bieden hen zo de mogelijkheid gratis een groepstraining mee te maken. Dé manier om te ontdekken of FitStap iets voor hen is, voordat zij zich er voor drie maanden aan verbinden.

Hoe gaat de FitStap Proefles in zijn werk?

 • Geïnteresseerden melden zich via www.fitstap.nl/proefles aan voor een proefles bij een programma dat al gestart is.
 • De betreffende coach ontvangt een mail over de inschrijving voor de proefles.
 • De coach bekijkt welke datum de geïnteresseerde een groepstraining kan bijwonen en maakt hiervoor een afspraak met de geïnteresseerde.
 • De coach informeert na afloop hoe de geïnteresseerde de proefles ervaren heeft en motiveert diegene om zich aan te melden voor het volgende programma.
 • De coach geeft bij zijn huidige deelnemers aan dat ze geïnteresseerden kunnen wijzen op de gratis proefles (per groepstraining kan er maximaal 1 persoon een proefles volgen).

Bij aanmelding accepteert de geïnteresseerde de Actievoorwaarden.

Gratis weekmenu Foodsisters

Tijdens het programma krijgen de deelnemers ook tips over gezonde voeding. Ter aanvulling op deze informatie, bieden we hen in samenwerking met Foodsisters een gratis gezond weekmenu aan. Zo willen we de deelnemers inspireren om de tips die zij ontvangen om te zetten in lekkere en gezonde gerechten. Zij ontvangen het weekmenu halverwege het programma per mail. Foodsisters is enthousiast over de opzet van FitStap en zal in hun middelen ons programma promoten. Wil je het weekmenu alvast ontvangen? Laat het ons weten via info@fitstap.nl.

15 nieuwe FitStap coaches

Op 24 en 25 januari vond de eerste opleiding FitStap coach van 2020 plaats. Met een enthousiaste groep doorliepen we het programma. Op zaterdag 25 januari ontvingen 15 nieuwe FitStap coaches hun certificaat.

We heten de volgende nieuwe FitStap coaches welkom:

 • Riny van Zeijl (Wateringen)
 • René den Harder ('s-Hertogenbosch)
 • Jan Finkenflügel (Gendringen)
 • Sietse Pieksma (Drachten)
 • Dennis Zijlstra (Drachten)
 • Lotte Wiekamp (Drachten)
 • Robert Snoek (Drachten)
 • William Zwartepoorte (Maastricht)
 • Joan Steffers (Maastricht)
 • Wilko Koster (Assen)
 • Nicole de Lange (Hattem)
 • Heleen Burghout (Ede)
 • Evelyn Steenbergen (Odoorn)
 • Marion Hoefkens (Geule)
 • Natalie Karsten (Den Haag)

Nieuwe opleiding FitStap coach in juni en oktober 2020

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 juni bieden we weer de opleiding FitStap coach aan in Nijmegen. Deze zal door een beperktere groep deelnemers gevolgd worden in verband met de benodigde coronamaatregelen. Ken jij nog mensen voor wie de opleiding interessant kan zijn? Op 30 en 31 oktober staat de volgende opleiding gepland. Het is al mogelijk hiervoor in te schrijven. Geïnteresseerden vinden meer informatie op de KWBN-site. Daar kunnen zij zich ook inschrijven.

Opleiding FitStap coach goedgekeurd door Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland

Het programma FitStap inclusief de bijbehorende opleiding tot FitStap coach wordt steeds bekender. Dat merkten we onlangs weer toen de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland de opleiding officieel goedkeurde. Dat betekent onder andere dat deelnemers die aangesloten zijn bij deze beroepsvereniging licentiepunten krijgen voor het succesvol afronden van de opleiding.

Corona-gerelateerde berichten

___________________________________________________________

FitStap kan weer starten!

Vanaf maandag 11 mei 2020 mogen volwassenen weer samen sporten in de buitenlucht. Dat is toegestaan op buitensportaccommodaties én in de openbare ruimte, bij voorkeur met, maar ook zonder begeleiding. Voorwaarde is dat alle betrokkenen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Dat betekent dat ook FitStap weer kan (door)starten!

Uiteraard kan FitStap binnen de 1,5 meter samenleving nog niet als vanouds van start. Daarom is het belangrijk dat je voor een herstart eerst goed bedenkt hoe je de trainingen ‘coronaproof’ kunt organiseren. Daarbij moet je in elk geval voldoen aan de richtlijnen van het landelijke ‘Protocol verantwoord sporten’ en eventueel aanvullende regels van je gemeente. Weet dat je niet van start kunt zonder toestemming van je gemeente! Op de website van KWBN vind je meer informatie.


KWBN-adviezen voor wandeltrainers en begeleiders

In aanvulling op het landelijke sportprotocol werkte KWBN wandelspecifieke adviezen en tips uit om je zo goed mogelijk op weg te helpen bij jouw uitdagingen binnen de 1,5 meter samenleving. De adviezen zijn vastgesteld door een werkgroep van ervaren wandeltrainers en overige kenners van de wandelpraktijk. Op deze pagina op de website van KWBN vind je het Protocol Wandeltraining en wandelgroepen en andere mogelijk relevante informatie en protocollen.

Ter inspiratie wijzen we je op een aantal mooie voorbeelden van wandelgroep Zoetermeer: