Gezond in beweging met FitStap!

Coaches - Werving

Rolverdeling KWBN - coach

KWBN is verantwoordelijk voor de landelijke promotie van FitStap. Het onderhoud van de website www.fitstap.nl, de acties op social media en de landelijke samenwerkingen regelt KWBN. Op de pagina Campagne lees je welke acties KWBN opzet. Voor de werving van deelnemers is iedere coach zelf verantwoordelijk. Het is dan ook belangrijk dat je een lokaal netwerk hebt of opbouwt. KWBN ondersteunt je bij de werving. Zo krijgt iedere coach de beschikking over de FitStap toolkit. Deze bevat onder andere wervingsmiddelen, zoals foto- en videomateriaal, flyers, posters en online banners.


Lokale wervingstips

In de FitStap toolkit vind je een overzicht met lokale wervingstips. We zetten ze hieronder nog even voor je op een rijtje:

 • Promoot FitStap via je eigen Facebook pagina. We hebben een landelijke FitStap Facebookpagina aangemaakt, we vragen je hiernaar te verwijzen en geen eigen FitStap pagina aan te maken.
 • Stuur een persbericht (zie voorbeeld) naar lokale kranten en naar lokale omroepen (wie weet kan een lokale omroep dan een keer naar een training komen voor een reportage op de radio/televisie).
 • Platform In de Buurt. Dit is een platform voor lokaal nieuws. Hier kun je een persbericht of aankondiging naartoe sturen.
 • Laat flyers/posters achter bij huisartsenpraktijken, diëtistenpraktijken, apotheken, fysiotherapeuten, buurthuizen/dorpshuizen/ontmoetingscentra, sportscholen, zwembaden, lokale winkeliers.
 • Organiseer workshops voor bovengenoemde lokale zorgverleners/instanties.
 • Ook kun je flyers uitdelen tijdens lokale activiteiten als een jaarmarkt/rommelmarkt of iets dergelijks.
 • Verder kun je bij de gemeente informeren of er een mogelijkheid is om in de Gemeentegids te worden opgenomen (bij gezondheid en/of sport).
 • Neem contact op met de buurtsportcoach in jouw gemeente.
 • Wissel tips uit met je collega FitStap coaches in de besloten FitStap coaches Facebookgroep.


Tips voor uitbreiden netwerk

De krachtigste manier van werven is via een netwerk. Met name lokaal en regionaal zijn er veel organisaties actief op het gebied van sport en gezondheid. Benader hen eens en geef aan wat FitStap inhoudt en oplevert. Vraag of je via hen flyers en posters mag verspreiden. Of biedt aan een presentatie en/of proeftraining te geven. Ter ondersteuning kun je hierbij de middelen uit de toolkit gebruiken.

Hieronder een rijtje met interessante organisaties om te benaderen:

 • Gemeentelijke sportservice
 • Buurtsportcoach
 • Gezondheidsmakelaar (GGD)
 • Sociale wijkteam
 • Buurthuizen
 • Fitnesscentra
 • Huisartsenpraktijk
 • Fysiopraktijk
 • Diëtisten
 • Lokale patientenvereniging
 • Zorginstelling
 • Welzijnsorganisaties
 • Provinciale sportraad
 • Bedrijfsleven

Vind je dit lastig, heb je vragen of heb je hulp nodig? Laat het ons weten via info@fitstap.nl. Heb je tips voor jouw collega-coaches? Deel ze dan vooral via de FitStap coach-groep op Facebook. Ook succesverhalen lezen we hier graag terug.

Samenwerking ReumaNederland krijgt vorm

KWBN en Reuma Nederland zijn onlangs een langdurige samenwerking aangegaan. Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben een vorm van reuma. Juist voor hen is bewegen heel belangrijk, maar vaak ook een uitdaging. ReumaNederland ziet voor deze mensen de meerwaarde van wandelen in het algemeen en van FitStap in het bijzonder. En dat biedt ons kansen onze FitStap trainingen ook aan deze groep aan te bieden.

Omdat mensen met reuma met specifieke klachten te maken hebben, passen we momenteel waar nodig de inhoud van het programma en de app aan op deze doelgroep. Daarnaast ontwikkelen we samen met ReumaNederland een bijscholing voor FitStap coaches. Namens ons is FitStap coach Wanda Catsman op inhoud betrokken bij dit traject. Zodra we meer concreets kunnen melden, informeren we je. Heb je eerder vragen of ideeën over FitStap voor mensen met reuma? Neem dan contact op met Wanda Catsman.

Samenwerking Parkinson Vereniging

In Nederland leiden 50.000 mensen aan de ziekte van Parkinson. Juist voor hen is op een verantwoorde manier (blijven) bewegen erg belangrijk. De Parkinson Vereniging is de patiëntenvereniging en belangenbehartiger voor iedereen die in het dagelijks leven te maken heeft met de ziekte van Parkinson of een parkinsonisme. In een gesprek met de Parkinson Vereniging besloten we een samenwerking aan te gaan.

FitStap is een zeer geschikt programma voor mensen met de ziekte van Parkinson. Deze groep vereist echter wel begeleiding door coaches met specifieke kennis over de ziekte.

ParkinsonNet (het netwerk van Parkinson zorgverleners) ontwikkelde een e-learning module i.s.m de Parkinson Vereniging waarmee FitStap coaches zich in korte tijd bij kunnen scholen op het gebied van Parkinson. Na het succesvol afronden van deze module kan de FitStap coach een programma specifiek gericht op Parkinson patiënten aanbieden.

Dit programma zal dan ook via de site van de Parkinson Vereniging gecommuniceerd worden. Tevens bestaat de mogelijkheid het betreffende programma tijdens een lokaal Parkinson café onder de aandacht te brengen bij patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals. Een Parkinson café wordt doorgaans druk bezocht met 25 tot 150 aanwezigen (vanzelfsprekend wordt rekening gehouden met de geldende coronamaatregelen).

Volg de e-learning module Parkinson

Het gebruik van de Parkinson e-learning module kost €55.

Na het volgen van de e-learming ben je in staat om FitStap ook aan de specifieke groep van mensen met de Ziekte van Parkinson aan te bieden. Ben je geïnteresseerd? Ga naar https://www.sporttrainersvoorparkinson.nl, bekijk de animatie met 10 tips en volg de boeiende e-learning.

Stuur na afronding van de e-learning jouw certificaat naar: e.voet@kwbn.nl. Hij geeft vervolgens jouw NAW-gegevens door aan de Parkinson Vereniging. Zij vertellen je dan meer over de mogelijkheden om in de buurt FitStap onder de aandacht te brengen bij Parkinson patiënten.

We zien deze samenwerking als een uitgelezen kans om het aantal deelnemers te vergroten in een groep met min of meer gelijkgestemden.

Joke Bulten was de eerste FitStap coach die de e-learning Parkinson succesvol afrondde. Lees hier haar verhaal.

Website www.fitstap.nl

Op www.fitstap.nl vinden geïnteresseerden alle informatie over FitStap. Daarnaast introduceren we, naast de puur informatieve teksten over het programma, ook interessante artikelen. In verschillende categorieën bieden we achtergrondinformatie en tips. En we delen verhalen van deelnemers en coaches. Zo ervaren de lezers uit welke onderdelen het programma bestaat en hoe leuk en nuttig het is om deel te nemen aan FitStap. Het plaatsen van relevante artikelen vergroot bovendien de kans op betere vindbaarheid van de website in Google. Zo bereiken we dus ook mensen die FitStap nog niet kennen. De artikelen verspreiden we - naast het plaatsen op onze website - onder andere via social media. Met behulp van deze 'content' vergroten we dus de inhoudelijke naamsbekendheid en het positieve imago van FitStap.

Heb jij een idee voor een artikel? Wil je graag bloggen over jouw ervaringen als coach? Of heb je een deelnemer met een mooi verhaal? Laat het ons weten via info@fitstap.nl. Als je het lastig vindt om zelf te schrijven, kan onze redacteur je ook interviewen.

Totaaloverzicht coaches op website

Eerder stonden alleen de coaches met een programma dat ging starten vermeld op www.fitstap.nl. Dat gaf geen goed beeld van het totale potentiële aanbod. Daarom voegden we een totaaloverzicht van FitStap coaches toe. Iedere naam linkt naar de persoonlijke pagina van de coach. Daarop vinden geïnteresseerden een foto, kennismakingstekst, evt. aanbod én de contactgegevens van de coach. Dat laatste stelt ze in staat direct contact op te nemen om te laten weten dat ze geïnteresseerd zijn om FitStap te volgen en om de mogelijkheden te bespreken.

Staat er achter jouw naam nog geen link? Dan hebben we nog geen foto + kennismakingstekst van je ontvangen. Stuur deze zo snel mogelijk naar info@fitstap.nl zodat we potentiële deelnemers ook op jouw mogelijkheden als coach kunnen wijzen.